Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Odpustené odvody by mohol mať väčší okruh potravinárov do 30. júna

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v stredu do druhého čítania. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Bratislava 14. februára (TASR) - Obdobie uplatňovania si tzv. odvodovej úľavy pre potravinárov sa má predĺžiť do 30. júna 2024. Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, ktorí si môžu túto daňovú úľavu uplatniť, sa tiež môže rozšíriť. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v stredu do druhého čítania. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore by sa mal rozšíriť o oblasti vinohradníctva, zeleninárstva, ovocinárstva či o chov hospodárskych zvierat s rastlinnou výrobou. Na rozšírený okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore sa daňová úľava mala uplatňovať od 1. februára, parlament však nestihol návrh dovtedy prerokovať.

Zamestnávatelia v poľnohospodárskom a potravinárskom priemysle mali od 1. augusta minulého roka do 31. januára tohto roka odpustené odvody najviac v sume 700 eur za každého zamestnanca. Po schválení novely by sa mal tento termín predĺžiť. Išlo by o sumu najviac 750 eur mesačne za každého zamestnanca, čiže vo výške minimálnej mzdy platnej v roku 2024.

"Približne 60 % celkových nákladov v sektore ovocinárstva je vynakladaných práve na mzdy pre zamestnancov. V zeleninárstve predstavujú náklady na mzdy približne 20 % a vo vinohradníctve je to okolo 30 %," uviedol rezort práce v dôvodovej správe.

Podporením uvedených sektorov sa má zvýšiť ich konkurencieschopnosť a miera sebestačnosti, ktorá napríklad v rámci produkcie ovocia mierneho pásma klesla na Slovensku v roku 2022 na úroveň 30,5 %. Má sa tiež udržať akvakultúra, produkcia ovocia, zeleniny, viniča, ktoré sú už v súčasnosti podľa rezortu práce na nízkej úrovni.

Problematika odpustenia odvodov po schválení novely zákona podliehala v auguste minulého roka ešte schvaľovaciemu procesu Európskej komisie (EK). V septembri minulého roka následne EK schválila schému štátnej pomoci vo výške 70 miliónov eur. Od rozhodnutia EK závisel postup, akým Sociálna poisťovňa (SP) bola povinná implementovať legislatívnu úpravu.