Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pamätný dom Jesenského v Bánovciach nad Bebravou chcú zrekonštruovať

Na snímke Janko Jesenský. Foto: TASR - L. Roller

Samotná rekonštrukcia zahŕňa viaceré úpravy od eliminovania vlhkosti muriva cez obnovu fasády a architektonických prvkov až po modernizáciu strechy a s ňou súvisiacich konštrukcií.

Bánovce nad Bebravou 15. augusta (TASR) - Pamätný dom Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou prejde komplexnou rekonštrukciou. Dodávateľa prác hľadá Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) cez verejnú súťaž, financie na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) chce získať z Plánu obnovy a odolnosti SR.

"Samotná rekonštrukcia zahŕňa viaceré úpravy od eliminovania vlhkosti muriva cez obnovu fasády a architektonických prvkov až po modernizáciu strechy a s ňou súvisiacich konštrukcií. A to s dôrazom na zachovanie historického výrazu budovy v súlade s podmienkami danými Krajským pamiatkovým úradom v Trenčíne," uviedla pred časom vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková.

Náklady na obnovu NKP odhadol TSK na 558.476,72 eura bez dane z pridanej hodnoty (DPH), ako kritérium pre výber víťaza verejnej súťaže určil najnižšiu ponúknutú cenu. Od uchádzačov požaduje i zábezpeku vo výške 15.000 eur.

Modernizáciu NKP zrealizuje krajská samospráva podľa pripravenej projektovej dokumentácie, ktorú obstarala pomocou dotácie z Ministerstva kultúry SR.