Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Pandémia zvýšila finančné aktíva japonských domácností

Muž s ochranným rúškom stojí pred elektronickou tabuľou, ktorá ukazuje hodnotu kľúčového indexu Nikkei 225 v Tokiu v pondelok 15. júna 2020. Foto: TASR/AP

Rekord zaznamenali aj finančné aktíva firemného sektora. Tie sa v minulom roku zvýšili o 6,2 % na 1,275 trilióna jenov.

Tokio 17. marca (TASR) - Finančné aktíva japonských domácností vzrástli v minulom roku takmer na 2 trilióny jenov, čo predstavuje nový rekord. Z nich zhruba polovicu tvorili hotovosť a bankové vklady. Prispela k tomu pandémia nového koronavírusu, v dôsledku ktorej ľudia viac sporili, než míňali.

Ako v stredu informovala japonská centrálna banka, objem finančných aktív domácností vzrástol v roku 2020 o 2,9 % a ku koncu decembra dosiahol rekordných 1,948 trilióna jenov (15 biliónov eur). Z toho 1,056 trilióna jenov predstavovali hotovosť a bankové vklady. Podobne ako v iných krajinách, ani obyvatelia Japonska nemohli pre pandémiu nového koronavírusu a prijaté obmedzenia vo veľkom míňať v obchodoch či na služby a vonkajšie aktivity.

Rekord zaznamenali aj finančné aktíva firemného sektora. Tie sa v minulom roku zvýšili o 6,2 % na 1,275 trilióna jenov. Z toho takmer štvrtinu predstavovali hotovosť a vklady.

(1 EUR = 129,88 JPY)