Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Peking kritizuje zámer EÚ vyšetrovať čínske dotácie pre elektromobily

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová v stredu (13. 9.) oznámila, že Únia začne vyšetrovať čínske štátne dotácie pre elektromobily na obranu európskeho priemyslu.

Peking 14. septembra (TASR) - Čína vo štvrtok varovala pred poškodením obchodných a hospodárskych vzťahov s Európskou úniou (EÚ) v dôsledku plánovaného vyšetrovania čínskych štátnych dotácií pre elektromobily zo strany Európskej komisie (EK). Zámer predstavuje "otvorené protekcionistické správanie", ktoré vážne naruší globálny dodávateľský reťazec automobilového priemyslu vrátane EÚ, uviedlo čínske ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová v stredu (13. 9.) oznámila, že Únia začne vyšetrovať čínske štátne dotácie pre elektromobily na obranu európskeho priemyslu. Pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu uviedla, že globálne trhy sú zaplavené lacnými čínskymi elektromobilmi, ktorých cena je umelo udržiavaná na nízkej úrovni masívnymi vládnymi dotáciami. Európa je podľa nej otvorená konkurencii, musí sa však brániť nekalým praktikám.

Čínska strana vyzýva EÚ, aby viedla dialóg a vytvorila spravodlivé, nediskriminačné a predvídateľné trhové prostredie pre spoločný rozvoj priemyslu elektrických vozidiel, uviedlo čínske ministerstvo vo vyhlásení.