Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Plénum NR SR schválilo návrh zákona o metrológii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Návrh upravuje pôsobnosť orgánov štátnej správy pre oblasť metrológie, zákonné meracie jednotky a ich používanie, členenie a používanie meradiel, národné etalóny a dohľad nad národnými etalónmi.

Bratislava 15. mája (TASR) - Väčšia ochrana spotrebiteľov či vyšší stupeň zosúladenia meradiel s inými štátmi. Toto sú ciele návrhu zákona o metrológii z dielne Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR, ktorý v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Právna norma má vstúpiť do platnosti od 1. júla 2018.

Návrh upravuje pôsobnosť orgánov štátnej správy pre oblasť metrológie, zákonné meracie jednotky a ich používanie, členenie a používanie meradiel, národné etalóny a dohľad nad národnými etalónmi. Rieši tiež certifikované referenčné materiály, požiadavky na určené meradlá, spôsob metrologickej kontroly určených meradiel a povinne kalibrovaných meradiel a subjekty, ktoré môžu metrologickú kontrolu vykonávať. Ďalej úradné meranie, spotrebiteľské balenia, činnosť podnikateľov, ktorí montujú a opravujú určené meradlá a ktorí balia alebo dovážajú spotrebiteľské balenia, metrologický dozor, ukladanie pokút a vzťah k zahraničiu.

Návrh podľa ÚNMS v plnej miere akceptuje požiadavky vyplývajúce z medzinárodných aj európskych dokumentov, ktoré sú kladené na meradlá, metrologické výkony, spotrebiteľské balenia a na metrológiu ako takú.

Plénum NR SR zároveň pri hlasovaní odobrilo aj pozmeňujúci návrh k tomuto zákonu z dielne poslancov vládnej SNS. V rámci neho sa upravuje zákon o štátnej štatistike. Poslanci napríklad navrhli upresnenie určitých pojmov v súvislosti s ochranou osobných údajov, ktoré sú súčasťou štatistických údajov.

Zároveň zdôraznili, že systematicky a plánovite vykonávané činnosti v rámci štátnej štatistiky majú nadrezortné postavenie, ktoré možno hodnotiť ako verejný záujem. Pozmeňujúci návrh preto podľa nich explicitne pomenúva tento charakter štátnej štatistiky.