Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Po marcovom prepade sa výstavba v USA v apríli zotavila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ministerstvo tento týždeň oznámilo, že výstavba v Spojených štátoch vzrástla v apríli o 5,7 % na ročnú mieru 1,360 milióna domov.

Washington 18. mája (TASR) - Po marcovom výraznom poklese sa výstavba v Spojených štátoch minulý mesiac zotavila. Počet vydaných stavebných povolení však opäť klesol, aj keď tempo poklesu bolo miernejšie než v marci. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

Ministerstvo tento týždeň oznámilo, že výstavba v Spojených štátoch vzrástla v apríli o 5,7 % na ročnú mieru 1,360 milióna domov. V marci sa prepadla o 16,8 % na 1,287 milióna, pričom údaje za marec boli revidované výrazne smerom nadol. V predbežnom odhade z apríla ministerstvo uvádzalo pokles výstavby za marec o 14,7 % na ročnú mieru 1,321 milióna domov.

Napriek zotaveniu bol však vývoj v oblasti výstavby horší, než predpokladali ekonómovia. Tí očakávali, že výstavba sa zvýši o 7,5 % na ročnú mieru 1,420 milióna domov.

Ministerstvo obchodu zároveň zverejnilo údaje o počte vydaných stavebných povolení, ktoré sú indikátorom budúcej aktivity v stavebnom sektore. Ich počet opäť klesol, aj keď nie v takej miere ako v predchádzajúcom mesiaci. Zatiaľ čo v marci klesol počet vydaných stavebných povolení o 5 %, v apríli sa znížil o 3 % na ročnú mieru 1,440 milióna.

Aj v tomto prípade ekonómovia očakávali iný vývoj. Počítali s rastom počtu vydaných stavebných povolení o 1,5 %. Výrazne klesol počet povolení na výstavbu bytových domov, a to o 9,1 %, uviedla agentúra Reuters. Pokles zaznamenal aj počet povolení na výstavbu rodinných domov, aj keď v menšej miere. Dosiahol 0,8 %.