Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Počet návštevníkov Morského oka každým rokom stúpa

Na archívnej snímke pohľad na Morské oko. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najviac sem prichádzajú domáci turisti, potom z Českej republiky, Poľska a Maďarska. V tomto roku stúpol aj počet návštevníkov z krajín, ako je Čína či Japonsko.

Remetské Hámre 16. októbra (TASR) – Národnú prírodnú rezerváciu (NPR) Morské oko pri obci Remetské Hámre v Sobranskom okrese navštívilo počas troch mesiacov tohtoročnej letnej turistickej sezóny približne 28.000 ľudí, z toho cyklisti tvorili 3-% skupinu. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat získala tieto údaje z automatického prístroja na sčítavanie chodcov a cyklistov.

"Najviac sem prichádzajú domáci turisti, potom z Českej republiky, Poľska a Maďarska. V tomto roku stúpol aj počet návštevníkov z krajín, ako je Čína či Japonsko. Ich prioritou nie je ani tak Morské oko, chodia skôr obdivovať Karpatské bukové pralesy zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO," informovala TASR Zuzana Argalášová zo Správy CHKO Vihorlat. Najväčší pohyb bol v lokalite citeľný počas víkendov a voľných dní v popoludňajších hodinách v čase od 15.00 do 16.00 h. Najsilnejším dňom bol 5. júl, kedy tam zaznamenali takmer 900 ľudí.

Informácie o počte návštevníkov sú dôležité pri vyhodnocovaní investícií do turistických a cyklistických chodníkov, pri ich marketingu a údržbe, ako aj pri celkovom manažmente chráneného územia. "Pred vstupom do rezervácie sa vyberá parkovné, no nám, žiaľ, tak ako to je v iných chránených územiach, obec neprispieva na obnovu technických zariadení. Doteraz sa vždy počet návštevníkov len odhadoval a pri plánovaní aktivít a investícií nám nik neveril, že návštevnosť lokality každoročne stúpa. Dnes sú údaje presné," zdôvodnil opodstatnenie zariadenia strážca Správy CHKO Vihorlat Ján Vataha. Spomenul tiež, že v NPR sa v súčasnosti buduje informačné centrum.

Automatický prístroj na sčítavanie cyklistov a chodcov s elimináciou áut nainštalovalo Združenie Jantárová cesta v rámci projektu Rozvoj ochrany prírody a chránených území v slovenských Karpatoch, ktorý podporuje Švajčiarsky finančný mechanizmus, ešte v apríli minulého roka. Presnosť takéhoto sčítania osciluje podľa Argalášovej medzi 95 až 100 % najmä v závislosti od podmienok inštalácie, bežného pohybu prechádzajúcich osôb a smeru ich pohybu.