Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia nepožiadali o kódy k eKase na 37.000 pokladníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Hoci parlament povinnosť používania nového systému eKasa odložil do nového roka, podmienkou je požiadať o pridelenie registračného kódu do doby účinnosti novely zákona.

Bratislava 26. júna (TASR) - Približne 37.000 v súčasnosti používaných elektronických registračných pokladníc nemá zatiaľ pridelený nový kód k eKase. Podnikatelia, ktorí o registračný kód online pripojených pokladníc k systému Finančnej správy (FS) SR nepožiadajú v čo najkratšom čase, riskujú pokutu, upozornila v stredu FS SR.

Hoci parlament povinnosť používania nového systému eKasa odložil do nového roka, podmienkou je požiadať o pridelenie registračného kódu do doby účinnosti novely zákona. Tá by mohla nastať po podpise prezidentkou Zuzanou Čaputovou a zverejnením v Zbierke zákonov už v najbližších dňoch.

Podľa hovorkyne Finančného riaditeľstva SR Ivany Skokanovej pridelila FS už 203.000 kódov, čo je 85 % z celkového počtu 240.000 v súčasnosti používaných elektronických registračných pokladníc (ERP). "Finančná správa upozorňuje, že v zmysle zákona bude musieť pokutovať tých podnikateľov, ktorí od 1. júla nebudú používať eKasu a do dňa účinnosti schválenej novely zákona nepožiadali finančnú správu o pridelenie kódu eKasa," uviedla Skokanová.

Podnikatelia, ktorí v súčasnosti už evidujú tržby v eKase, ju musia používať aj naďalej. Táto povinnosť sa týka aj všetkých nových prevádzok, ktoré vznikli po 1. apríli a vzniknú po 1. júli. Podnikatelia, ktorí doteraz evidovali tržby v ERP a nedisponujú eKasou, budú po 1. júli používať doterajšiu pokladnicu aj so zrušeným daňovým kódom pokladnice. Certifikované riešenie eKasy si majú čas zaobstarať do konca roka 2019.