Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Podpredsedami regulačného úradu budú zrejme J. Mihok a M. Kubala

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ÚRSO. V Bratislave 28. novembra 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Vo výberovom konaní kandidátov podľa Igaza posudzovala osemčlenná komisia.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude mať dvoch nových podpredsedov. Na základe dnešného výberového konania by sa nimi mali stať Jozef Mihok a Milan Kubala. Uviedol to pre TASR hovorca úradu Radoslav Igaz.

"Zákon mi ukladá do 90 dní od nástupu do funkcie podať vláde návrh kandidátov na podpredsedov. Pravdepodobne sa s víťazmi výberového konania stotožním a budúci týždeň ich zrejme predložím vláde na schválenie. Vzhľadom na to, čo uviedla komisia vo svojej zápisnici, mali by to byť dobrí kandidáti," povedal predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek.

Na dva podpredsednícke posty sa na základe medializovanej verejnej výzvy ÚRSO prihlásili celkovo traja kandidáti. Medzi požadované kvalifikačné predpoklady patrilo vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa technického, ekonomického alebo právnického zamerania a najmenej desať rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii alebo vysokoškolské vzdelanie 3. stupňa technického, ekonomického alebo právnického zamerania a najmenej sedem rokov praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike, z toho päť rokov v riadiacej funkcii.

Vo výberovom konaní kandidátov podľa Igaza posudzovala osemčlenná komisia, v ktorej mali okrem úradu svojich zástupcov aj Ministerstvo hospodárstva SR, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Republiková únia zamestnávateľov, Klub 500 a Združenie miest a obcí Slovenska. Výberová komisia plne zastupovala odbornú verejnosť a zároveň bola zárukou transparentnosti celého procesu. Predsedom výberovej komisie bol Oto Nevický z AZZZ. "Všetko si riadil predseda výberovej komisie. Myslím si, že komisia sa rozhodovala na základe svojich predstáv a vybrali tých najlepších," konštatoval Jahnátek.

Predseda ÚRSO sa podľa Igaza rozhodol ísť nad rámec zákona a vyhlásiť výberové konanie na post svojich podpredsedov preto, aby sa na čelo úradu dostali kvalifikovaní ľudia, ktorí dokážu presvedčiť o svojich kvalitách výberovú komisiu a následne aj verejnosť. "Rozhodol som, že si nebudem vyberať podpredsedov z okruhu ľudí, ktorých v tejto brandži poznám. Nech dostanú príležitosť ďalší, preto som sa rozhodol urobiť výberové konanie," zdôraznil Jahnátek.