Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v januári zmiernil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prieskum odhalil, že pokles aktivity vo výrobnom sektore sa v januári spomalil, pričom sa jeho PMI dostal na 46,6 zo 44,4 bodu a prekonal odhady trhu na úrovni 44,8 bodu.

Brusel 24. januára (TASR) - Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa tento mesiac zmiernil vďaka zlepšeniu vo výrobnom sektore, ktoré však bolo čiastočne kompenzované prudším poklesom v dominantnom sektore služieb. Ukázali to v stredu predbežné výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global a Komerčnej banky v Hamburgu (Hamburg Commercial Bank, HCOB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa rýchleho odhadu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v januári 2024 dostal na 47,9 bodu z decembrových 47,6 bodu. Mierne však zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že stúpne na 48 bodov.

Hodnota indexu však už ôsmy mesiac v rade zostala pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

"Začiatok roka prináša pre eurozónu pozitívne správy, keďže výroba zažíva zmiernenie klesajúcej trajektórie, ktorej sme boli svedkami v minulom roku," povedal Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm Hamburg Commercial Bank.

Objavili sa však aj dôkazy o tom, že inflácia sa opäť zvyšuje, pričom vstupné aj výstupné ceny vzrástli. Konkrétne index výrobných cien v januári stúpol na 54,2 z 53,8 bodu v decembri, čo je jeho najvyššia hodnota od mája minulého roka.

To pravdepodobne sklame predstaviteľov Európskej centrálnej banky, ktorí chcú dostať infláciu späť na svoj cieľ na úrovni 2 %.

"V prebiehajúcej diskusii o optimálnom načasovaní zníženia sadzieb ECB sú cenové ukazovatele PMI v súlade s náladami tzv. jastrabov (stúpencov tvrdšej línie)," povedal de la Rubia.

Najnovší prieskum ďalej ukázal, že PMI dominantného sektora služieb v januári klesol na trojmesačné minimum 48,4 bodu z decembrových 48,8 bodu. Tento výsledok sklamal analytikov, ktorí očakávali, že index stúpne na 49 bodov.

Napriek tomu sa optimizmus zvýšil, keďže index očakávaní vyskočil na 59,8 z 58,3 bodu. Naposledy bol vyšší vlani v máji.

Prieskum odhalil, že pokles aktivity vo výrobnom sektore sa v januári spomalil, pričom sa jeho PMI dostal na 46,6 zo 44,4 bodu a prekonal odhady trhu na úrovni 44,8 bodu.

Aj čiastkový index produkcie, ktorý je súčasťou kombinovaného PMI, sa posunul na 46,6 zo 44,4 bodu a index zamestnanosti na 47 zo 46,7 bodu.

Pokiaľ ide o kľúčové ekonomiky eurozóny, PMI súkromného sektora Nemecka, najväčšieho hospodárstva bloku, sa v januári znížil na 47,1 zo 47,4 bodu v decembri a PMI druhého najväčšieho hospodárstva, Francúzska, klesol na 44,2 zo 44,8 bodu.