Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pokrok v rokovaniach o brexite priniesol posilnenie britskej libry

Na archívnej snímke Libra. Foto: TASR/AP

Menový pár libra/dolár (GBP/USD) podľa menového stratéga vyskočil nad 1,400 a libra posilnila aj voči euru.

Bratislava 19. marca (TASR) – Pokrok v rokovaniach o brexite priniesol prudké posilnenie britskej libry. Podľa menového stratéga Saxo Bank Johna Hardyho tomu napovedá aktuálne dianie na finančných trhoch po oznámení Európskej komisie (EK), že zástupcovia Európskej únie (EÚ) a Veľkej Británie konečne pokročili v dohode o vystúpení z Únie.

"Vyjednávač Únie Michel Barnier sa na margo rokovaní na následnej tlačovej konferencii vyjadroval oveľa optimistickejšie ako v minulosti. Povedal, že obe strany sa dohodli na väčšine bodov dohody, aj keď stále ešte nie o všetkých," priblížil Hardy s tým, že dôležitá je dohoda v problematickej otázke írskej hranice.

Menový pár libra/dolár (GBP/USD) podľa menového stratéga vyskočil nad 1,400 a libra posilnila aj voči euru. "Pár EUR/GBP spadol pod 0,8755. V prospech britskej libry sa budú trhy pravdepodobne vyvíjať i v najbližšej budúcnosti," predpokladá Hardy. Zároveň však dodáva, že netreba zabúdať na očakávané zasadnutie britskej centrálnej banky Bank of England (BoE) vo štvrtok (22. 3.).