Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Poľský minister obhajuje štátnu podporu pre inevstíciu Intelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na základe dohody z minulého týždňa medzi americkou spoločnosťou a nemeckou vládou má Intel investovať viac ako 30 miliárd eur do výroby čipov v meste Magdeburg.

Varšava 22. júna (TASR) - Podpora z verejných zdrojov pre investíciu spoločnosti Intel v Poľsku nebude nadmernou záťažou pre daňových poplatníkov. Uviedol to vo štvrtok poľský minister pre digitalizáciu Janusz Cieszynski v odpovedi na otázku, či transakcia nebude stáť Poľsko príliš veľa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Americký výrobca čipov Intel minulý týždeň oznámil, že investuje až 4,6 miliardy USD (4,21 miliardy eur) do nového zariadenia na výrobu a testovanie polovodičov neďaleko mesta Vroclav na juhozápade Poľska. Je to súčasť jeho multimiliardovej investície na vybudovanie kapacity na výrobu čipov v Európe.

Cieszynski pripomenul, že poskytnutie štátnej pomoci musí schváliť Európska komisia (EK). V percentuálnom vyjadrení pomoc nebude vyššia ako podpora poskytnutá na iný projekt Intelu v Nemecku, poznamenal Cieszynski.

Na základe dohody z minulého týždňa medzi americkou spoločnosťou a nemeckou vládou má Intel investovať viac ako 30 miliárd eur do výroby čipov v meste Magdeburg. Berlín sa podľa medializovaných informácií rozhodol projekt podporiť sumou 9,9 miliardy eur.

(1 EUR = 23,763 CZK)