Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Portugalská vláda bude pravdepodobne zvyšovať dane

Portugalská vlajka Foto: TASR/AP

Jej cieľom je znížiť rozpočtový deficit na požadovanú úroveň.

Lisabon 5. septembra (TASR) - Portugalská vláda dnes prvýkrát priznala, že sa asi nevyhne zvyšovaniu daní s cieľom znížiť rozpočtový deficit na požadovanú úroveň. Premiér Pedro Passos Coelho to uviedol po rokovaniach s predstaviteľmi takzvanej Trojky medzinárodných veriteľov, teda Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF). Doteraz portugalská vláda nové zvyšovanie daní odmietala.

Zástupcovia Trojky sú v Lisabone na hodnotiacej misii, či Portugalsko plní podmienky na získanie ďalšej splátky záchranného úveru v celkovom objeme 78 miliárd eur. Nasledujúca splátka pôžičky je stanovená na 4,3 miliardy eur. Portugalsko doteraz získalo z úveru vyše 57 miliárd eur.

Ministerstvo financií len nedávno priznalo, že Lisabon nebude schopný splniť tohtoročný cieľ rozpočtového deficitu, ktorý je stanovený na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). V minulom roku sa krajine síce podarilo stlačiť rozpočtový deficit na 4,2 % HDP, no len vďaka tomu, že štyri najväčšie banky v krajine presunuli do štátneho rozpočtu zo svojich dôchodkových fondov okolo 6 miliárd eur.