Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Europoslanci schválili bezplatný internet vo verejných priestoroch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za príslušný návrh Európskej komisie s označením WIFI4EU (Wi-Fi pre EÚ) hlasovalo 582 europoslancov, 98 bolo proti a deviati sa zdržali hlasovania.

Brusel/Štrasburg 12. septembra (TASR) - Európsky parlament (EP) dnes schválil finančnú podporu pre vytváranie bodov bezplatného bezdrôtového prístupu na internet vo verejných priestoroch v členských krajinách EÚ.

Za príslušný návrh Európskej komisie s označením WIFI4EU (Wi-Fi pre EÚ) hlasovalo 582 europoslancov, 98 bolo proti a deviati sa zdržali hlasovania.

Financie z rozpočtu EÚ budú distribuované "geograficky vyváženým spôsobom" na vyše 60.000 miest v celej Únii. Komisia presadzuje zásadu "kto prv príde, ten prv berie"; to znamená, že európske mestá, ktoré chcú ponúkať wi-fi zadarmo, musia pozorne sledovať výzvy v tejto oblasti.

Ide o projekt, ktorého cieľom je zabezpečiť bezplatné bezdrôtové pripojenie na internet v miestnych strediskách verejného života, ako sú knižnice, úrady a nemocnice. Zahŕňa aj vonkajšie priestory prístupné širokej verejnosti (námestia, zoo a podobne).

Podmienkou financovania je, aby verejné inštitúcie dokázali pokryť náklady na prevádzku routerov aspoň počas prvých troch rokov. Pripojenie musí byť ľahko prístupné, poskytované bezplatne a riadne zabezpečené.

Bezplatnosť pripojenia zo strany prevádzkovateľa znamená upustenie od akejkoľvek komerčnej reklamy či využívania osobných údajov na komerčné účely. Z európskeho financovania budú automaticky vylúčené projekty, ktoré na danom mieste duplikujú podobné verejné alebo súkromné ponuky bezplatného bezdrôtového prístupu na internet.

Prístup na internet by mal byť poskytovaný v jazykoch daného členského štátu, a ak je to možné, aj v ďalších jazykoch EÚ.

Portugalský europoslanec a spravodajca pre toto nariadenie Carlos Zorrinho uviedol, že iniciatíva WIFI4EU je silnou politickou víziou, ktorá sa čoskoro stane realitou v celej EÚ.

"Potvrdzuje, že každý Európan, bez ohľadu na to, kde žije alebo koľko zarába, môže profitovať z vysokokvalitného wi-fi pripojenia. Európsku gigabitovú spoločnosť to posunie vpred, stane sa hospodársky konkurencieschopnou a sociálne inkluzívnou," uviedol poslanec.


I. ŠTEFANEC: Prístup k internetu sa stáva súčasťou ľudských a občianskych práv


Európsky parlament (EP) dnes schválil legislatívu, ktorá umožní zavádzať bezplatné rýchle WiFi pripojenie vo verejných budovách a v parkoch. Vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) to vníma ako jeden z dôležitých krokov smerujúcich k tomu, že lacné, rýchle a bezpečné internetové pripojenie sa v celej Európskej únii (EÚ) stane samozrejmosťou.

"V prvej fáze projektu zavedieme bezplatné internetové pripojenie do 5000 obcí v celej EÚ. Občania sa tak budú môcť pripojiť napríklad v nemocniciach, knižniciach, ale aj v ich okolí," vysvetlil Štefanec, ktorý pripomenul, že iniciatíva je súčasťou širšej stratégie budovania Jednotného digitálneho trhu.

"Prístup k internetu sa postupne stáva súčasťou ľudských a občianskych práv," poznamenal Štefanec narážajúc na fakt, že v súčasnom svete sa prakticky nikto nezaobíde bez pripojenia na internet.

Deklaroval zároveň pripravenosť prispieť na pôde EP k naplneniu tejto vízie.