Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Povinné e-schránky pre mimovládky sa posúvajú na február 2019

Na archívnej snímke Andrej Kiska. Foto: TASR Andrej Galica

Posun sa týka právnických osôb, ktoré nie sú zapísané v obchodnom registri.

Bratislava 23. februára (TASR) - Organizácie z mimovládneho sektora si nemusia aktivovať elektronické schránky od mája tohto roku. Táto povinnosť sa im posúva na február 2019. Vyplýva to z novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Posun sa týka právnických osôb, ktoré nie sú zapísané v obchodnom registri. Ide teda najmä o organizácie z mimovládneho sektora. Dôvody na takýto posun súvisia s dvoma aktivitami. V legislatívnom procese sa totiž nachádza zákon, ktorý má zriadiť register mimovládnych organizácií a upraviť aj jednotlivé zákony, ktorými sa riadia tak, aby bolo okrem iného možné bez problémov identifikovať ich štatutárov.

Druhou aktivitou je zapájanie registrov na register právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci a konsolidácia údajov, ktoré majú následne prispieť k bezchybovému stotožneniu štatutárov.

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) s posunom termínu pre mimovládne organizácie súhlasí. Týmto posunom si však štát podľa neho len berie čas a musí nájsť v tejto veci definitívne riešenie.

Register právnických osôb je ale na tom podľa Pellegriniho každým mesiacom lepšie. V niektorých prípadoch sa v rámci týchto organizácií pravdepodobne bude musieť zaviesť dobrovoľnosť pri aktivácii e-schránok, ak v tom bude isté racio. Posun sa totiž týka napríklad aj poľovníckych združení, prevádzkovateľov lekárskych zariadení alebo malých poľnohospodárov.