Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Prázdniny prinášajú riziko detských úrazov, správne poistenie je nutné

Wakeboard v jazere na sídlisku Nad Jazerom v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Počas prázdnin je riziko týchto úrazov zvýšené a ich následky môžu byť pre rodinu katastrofické.

Bratislava 11. júla (TASR) - Viac než tretina úrazov je spôsobená detskými hrami doma a vonku. Počas prázdnin je riziko týchto úrazov zvýšené a ich následky môžu byť pre rodinu katastrofické. Okrem prevencie je dôležité aj detské poistenie, ktoré vie odľahčiť finančné náklady liečby. Poistenie je najefektívnejšie vtedy, keď je nastavené na vek a potreby dieťaťa, upozornil Ivan Huspenina, garant pre spoločnosť Universal maklérsky dom.

"Rodičia napríklad často poisťujú ľahké úrazy, tie však nepredstavujú významnú záťaž pre rodinný rozpočet. Okrem toho, dieťa rastie a aj riziká sa menia vzhľadom na jeho záľuby. Máme štyri medzníky, na ktoré treba pri skladbe poistenia a stanovovaní poistnej sumy, resp. neskorších úprav vzhľadom na vek upriamiť pozornosť," uviedol Huspenina.

Prvý z týchto medzníkov je narodenie dieťaťa, keď je dôležité pokrytie závažných chorôb a vrodených vád. Niektoré detské poistenia od ôsmich až desiatich rokov pokrývajú aj prípadné zranenia pri výkone športovej či umeleckej aktivity na reprezentačnej úrovni, čo začína byť v tomto veku možnosťou. Vo veku 14 - 16 rokov poisťovne začínajú umožňovať vstup do dospelých zmlúv. Táto zmena je podľa Huspeninu finančné výhodná, keďže poistencom poskytuje plné krytie v cene prvej, najlacnejšej rizikovej skupiny. Dôležitý je aj plný presun z detského poistenia medzi 24. a 26. rokom života.

Dôležitejšie než poistenie úrazov vyliečených do 20 až 30 dní je podľa odborníka pokrytie závažných úrazov a ochorení, ktoré môžu spôsobiť stratu príjmu jedného z rodičov pre nutnosť opatery. Preto odporúča individuálnu konzultáciu s odborníkom o nastavení vhodnej poistnej sumy a rozsahu krytia.