Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pre turistov v Albánsku poletia lietadlá rezortu vnútra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Tirane v Albánsku sa momentálne nachádza 84 slovenských občanov, ktorí pre úpadok cestovnej kancelárie nemajú možnosť odísť späť na Slovensko.

Bratislava 25. júla (TASR) - Pre dovolenkárov cestovnej kancelárie Albania Travel, ktorá vyhlásila v utorok 24. júla ukončenie svojej činnosti, poletia do Albánska tri lietadlá Ministerstva vnútra SR. V Tirane v Albánsku sa momentálne nachádza 84 slovenských občanov, ktorí pre úpadok cestovnej kancelárie nemajú možnosť odísť späť na Slovensko.



"Rezort vnútra bol kontaktovaný s požiadavkou o pomoc prostredníctvom asistenčnej služby poisťovne, ktorá zároveň aj preplatí všetky náklady na prevoz dovolenkárov," priblížil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Rezort vyšle svoje lietadlá pre dovolenkárov v stredu o 18.00 h. "Dovolenkári budú dopravení na letisko do Popradu, odhadovaný čas príletu je v stredu o 22.00 h," avizoval Lazarov.

Cestovná kancelária Albania Travel z Popradu má uzatvorené poistenie pre prípad úpadku v poisťovni Uniqa. "Od utorkových neskorých večerných hodín sa snažíme zabezpečiť letecký prevoz 84 klientov Albania Travel z Albánska, ktorí nemohli odletieť domov pre úpadok cestovnej kancelárie, ktorá mala u nás uzatvorené poistenie pre prípad úpadku cestovnej kancelárie," uviedla PR špecialistka poisťovne Beata Lipšicová.

Poisťovňa sa podľa jej slov prioritne snažila zabezpečiť prevoz prostredníctvom komerčných letov. "Zabezpečiť náhradné lety pre skupinu 84 klientov v top dovolenkovej sezóne bolo však komplikované. Keďže našou prioritou bolo dostať dovolenkárov domov čo najskôr, v stredu v skorých popoludňajších hodinách sa nám nakoniec podarilo zabezpečiť prevoz z Tirany do Popradu niekoľkými lietadlami letky Ministerstva vnútra SR," vysvetlila Lipšicová.

Turisti cestovnej kancelárie by mali podľa jej slov odletieť z Tirany v stredu vo večerných hodinách. "Náklady na prevoz vládnym špeciálom bude v plnej výške hradiť Uniqa poisťovňa," zdôraznila Lipšicová.