Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Británii zaznamenal najlepší marec za päť rokov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Predaj áut na britskom trhu vzrástol v marci o viac než 10 % na takmer 317. 800.

Londýn 4. apríla (TASR) - Predaj áut na britskom trhu vzrástol v marci o viac než 10 % na takmer 317.800, čo predstavuje najlepší marec za posledných päť rokov. Uviedlo to vo štvrtok britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT), ktorého údaje zverejnila agentúra Reuters.

V Británii sa v marci predalo celkovo 317.786 nových áut, čo v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka znamená rast o 10,4 %. Údaj predstavuje najvyšší objem predaja za mesiac marec od roku 2019.

Výsledky za minulý mesiac podobne ako v prípade februára ovplyvnil najmä dopyt zo strany firiem. V tomto segmente sa predaj zvýšil o 30 % a pomohol vykompenzovať slabší záujem zo strany súkromných spotrebiteľov, kde predaj klesol o 7,7 %. Dopyt spotrebiteľov ešte stále ovplyvňujú vysoké úrokové sadzby a s tým spojené zvýšené náklady na živobytie.

Najvyšší podiel na trhu z celkového objemu predaja si udržali autá s benzínovým pohonom, konkrétne 55,7 %. V ich prípade sa predaj medziročne zvýšil o 9,2 %. Naopak, predaj áut s naftovým motorom klesol o 2,7 % a podiel týchto vozidiel na celkovom objeme predaja predstavoval v marci 7,3 %.

Vysoký dopyt zaznamenali hybridné elektrické vozidlá, ktorých predaj sa medziročne zvýšil o 19,6 % na rekordných 44.550. Ich podiel na celkovom objeme predaja tak dosiahol 14 %. V rámci týchto vozidiel sa dopyt najviac zvýšil po plug-in hybridoch, kde predaj dosiahol 24.517 vozidiel, čo predstavuje medziročný rast o viac než tretinu.