Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne klesol v auguste zhruba o 18 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa CAAM sa v auguste predalo v Číne celkovo 1,8 milióna automobilov. V porovnaní s augustom minulého roka to znamená pokles o 17,8 %.

Peking 10. septembra (TASR) - Predaj áut v Číne klesol v auguste štvrtý mesiac po sebe, pričom pokles dosiahol takmer 18 %. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje čínskeho združenia výrobcov áut (CAAM).

Podľa CAAM sa v auguste predalo v Číne celkovo 1,8 milióna automobilov. V porovnaní s augustom minulého roka to znamená pokles o 17,8 %.

Dôvodom pokračujúceho poklesu na najväčšom trhu s autami na svete je nedostatok čipov, v dôsledku čoho firmy obmedzujú produkciu. Navyše, ako povedal predstaviteľ CAAM Čchen Ši-chua, problémy s dodávkami polovodičov sa tak skoro nevyriešia, keďže výrobu komplikujú nové vlny koronavírusovej pandémie.

Lepší bol medziročný vývoj na začiatku roka, najmä v dôsledku nízkeho porovnávacieho základu, keďže začiatkom minulého roka predaj áut zrazili protipandemické opatrenia. Vďaka lepším údajom zo začiatku tohto roka sa za osem mesiacov celkový predaj áut zvýšil o 13,7 %.

CAAM očakáva rast predaja áut aj za celý rok 2021, odhad však v dôsledku vývoja v posledných mesiacoch združenie zhoršilo. Najnovšie predpokladá, že rast predaja bude slabší než 6,5-percentný, s čím CAAM počítalo pôvodne.

Jediný svetlý bod v rámci augustových údajov predstavoval predaj nových energetických vozidiel (NEV), ktoré zahrnujú elektromobily, plug-in hybridy a autá na vodíkový pohon. Ich predaj sa v auguste viac než zdvojnásobil na 321.000. Ich predaj podporuje aj vláda, ktorá sa usiluje riešiť problém znečisteného ovzdušia vo veľkých čínskych mestách. Aj vďaka vládnej podpore čínski výrobcovia ako Nio, Xpeng a BYD zvyšujú výrobné kapacity.