Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Nemecku v auguste vzrástol na najvyššiu úroveň

Robotník nastavuje brzdy na Citroene C1 v novej továrni TPCA (Toyota Peugeot Citroen Car) v Kolíne Foto: TASR/AP

Pod tento výsledok sa podpísala priaznivá situácia v ekonomike, ktorá pokračuje v solídnej expanzii, ale aj zľavy predajcov.

Berlín 5. septembra (TASR) - Počet novozaregistrovaných áut v Nemecku v auguste vzrástol na najvyššiu úroveň za osem rokov. Oznámil to dnes spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA). Pod tento výsledok sa podpísala priaznivá situácia v ekonomike, ktorá pokračuje v solídnej expanzii, ale aj zľavy predajcov.

Konkrétne, predaj nových osobných automobilov na najväčšom európskom automobilovom trhu vzrástol minulý mesiac o 3,5 % na 253.679 vozidiel, uviedol KBA.

Za prvých osem mesiacov roka sa odbyt áut v Nemecku zvýšil o 2,9 % na 2,32 milióna.

Zo štatistík ďalej vypláva, že predaj luxusných modelov BMW stúpol o 6,7 %, Mercedes-Benz o 7,5 %, ale v prípade značky Audi, ktorú vlastní koncern Volkswagen (VW), sa zvýšil iba o 0,9 %. A odbyt vozidiel značky VW na domácom trhu sa v auguste znížil o 11 %.

Predaj áut rastie aj na ďalších kľúčových európskych trhoch. Napríklad odbyt vozidiel vo Francúzsku sa zvýšil o 9,4 %, v Taliansku o 16 % a v Španielsku o 13 %.

"Rámcové podmienky v Nemecku, ako aj na iných veľkých európskych trhoch sú priaznivé," povedal Peter Fuss, senior partner a automobilový špecialista spoločnosti Ernst & Young. Dôvodmi sú rast zamestnanosti a miezd, ako aj nízke úrokové sadzby.

Verejná diskusia o prípadnom zákaze vjazdu dieselových vozidiel do niektorých veľkých nemeckých miest zasiahla ich predaj, ktorý v auguste klesol o 14 %, informovala KBA.