Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v USA vlani klesol o 2 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Bol to prvý medziročný pokles predaja od roku 2009, ktorý ukončil bezprecedentné sedemročné obdobie jeho rastu.

Detroit 4. januára (TASR) - Historická séria siedmich rokov vytrvalého rastu predaja áut v USA sa skončila, ich vlaňajší odbyt totiž klesol. Ale dopyt po nových autách, zvlášť po SUV modeloch, zostáva zdravý aj na začiatku tohto roka.

Podľa údajov spoločnosti Autodata predaj vozidiel v USA klesol o 2 % na 17,2 milióna v roku 2017. Bol to prvý medziročný pokles predaja od roku 2009, ktorý ukončil bezprecedentné sedemročné obdobie jeho rastu.

Veľké automobilky General Motors (GM), Ford a Toyota nahlásili za minulý rok všetky pokles predaja o 1 % v porovnaní s rokom 2016, zatiaľ čo odbyt koncernu Fiat Chrysler Automobiles sa znížil o 8 %. Predaj modelov Honda stagnoval, ale Nissan zaznamenal nárast odbytu o 2 % a Volkswagen zvýšil predaj v USA o 5 %.

No hoci vlaňajší predaj zaostal za rekordnými výsledkami z roku 2016, keď si klienti v USA kúpili 17,55 milióna áut, rok 2017 bol v histórii amerického automobilového trhu štvrtý najlepší predajný rok, po roku 2000, 2015 a 2016.

Analytici sa domnievajú, že aj tento rok sa predaj áut v USA zníži. Nízka nezamestnanosť a rastúca dôvera spotrebiteľov by síce mali zvýšiť dopyt, ale pre stúpajúce úroky bude kúpa nového auta drahšia. Okrem toho, autá sú stále "trvanlivejšie", čo znamená, že majitelia menej často menia vozidlá. Priemerný vek vozidiel na cestách v USA vlani vzrástol na 11,6 roka z 8,8 roka v roku 1998.

V roku 2017 zostal Ford F-Series pickup najpredávanejším vozidlom v Spojených štátoch. Tento titul má už 36 rokov. Ford predal 896.764 týchto vozidiel v minulom roku, takmer dve za minútu. Čiastočne k tomu prispel aj zvýšený dopyt po hurikánoch v Texase a na Floride.

Spoločnosť Autodata zverejnila aj údaje za december 2017, ktoré ukázali, že predaj áut v USA klesol minulý mesiac o 5 % na 1,6 milióna kusov. Odbyt Fordu pritom v decembri vzrástol o 1 % vďaka uvedeniu nového veľkého SUV na trh. Aj Hyundai oznámil nárast predaja na americkom trhu v decembri o 2 %. Ale väčšina ostatných automobiliek zaznamenala pokles. Napríklad predaj Fiat Chrysler sa znížil o 11 %, Toyoty o 8 %, Nissanu o 9,5 %. GM zaznamenal v decembri pokles predaja o 3 % a Volkswagen až o 19 %.