Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Predaj existujúcich domov v USA v júni klesol, ceny vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Celkový počet voľných domov na predaj v júni klesol o 13,6 % oproti predchádzajúcemu roku, pričom viac ako tri štvrtiny predaných domov boli na trhu menej ako mesiac.

Washington 20. júla (TASR) - Predaj starších, už predtým obývaných domov v USA v júni klesol, čo signalizuje, že vysoké úrokové sadzby z hypoték si vyberajú svoju daň na trhu s bývaním. Zároveň stredná predajná cena dosiahla druhú najvyššiu zaznamenanú hodnotu, zatiaľ čo počet dostupných voľných domov zostáva obmedzený. Ukázali to vo štvrtok údaje Národnej asociácie realitných kancelárií (NAR). TASR o tom informuje na základe správ AFP a CNBC.

Podľa NAR sa predaj už existujúcich domov v USA v júni 2023 znížil oproti máju o 3,3 % na sezónne upravenú ročnú mieru 4,16 milióna. Dosiahol tak najnižšiu úroveň za päť mesiacov a mierne zaostal aj za prognózami ekonómov, ktorí očakávali, že sa v júni predá 4,2 milióna domov.

Takzvaný medián ceny domov dosiahol v júni 410.200 USD (366.348,13 eura), čo je druhá najvyššia cena v histórii údajov po rekordných takmer 414.000 USD v júni minulého roka.

Celkový počet voľných domov na predaj v júni klesol o 13,6 % oproti predchádzajúcemu roku, pričom viac ako tri štvrtiny predaných domov boli na trhu menej ako mesiac.

"Jednoducho nie je dostatok domov na predaj," uviedol hlavný ekonóm NAR Lawrence Yun vo vyhlásení.

Úrokové sadzby hypoték pritom zostávajú vysoké. Najčastejšia 30-ročná hypotéka s pevnou úrokovou sadzbou mala k 13. júlu v úrokovú sadzbu v priemere takmer 7 % podľa spoločnosti Freddie Mac.

Predaje už existujúcich domov tvoria prevažnú väčšinu trhu s nehnuteľnosťami v USA a všetky štyri kľúčové regióny v krajine zaznamenali pokles predaja.

(1 EUR = 1,1197 USD)