Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj iPhonov v Číne vo 4. kvartáli klesol o 2,1 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dôvodom bolo zintenzívnenie konkurencie zo strany čínskych rivalov na čele s Huaweiom, ukázala správa poradenskej spoločnosti IDC.

Peking 25. januára (TASR) - Predaj iPhonov v Číne v poslednom kvartáli minulého roka klesol. Apple však v roku 2023 predbehol Vivo a stal sa najväčším predajom smartfónov v Číne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dodávky smartfónov spoločnosti Apple v Číne sa v poslednom štvrťroku 2023 znížili o 2,1 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. Dôvodom bolo zintenzívnenie konkurencie zo strany čínskych rivalov na čele s Huaweiom, ukázala správa poradenskej spoločnosti IDC.

Pokles odbytu v Číne ukazuje problémy, ktorým americký koncern čelí na svojom treťom najväčšom trhu. Niektoré čínske spoločnosti a vládne agentúry totiž obmedzujú používanie zariadení Apple zamestnancami. Toto je sčasti reakciou na reštrikcie americkej vlády týkajúce sa čínskych aplikácií.

Huawei, ktorého biznis v oblasti smartfónov na čas výrazne priškrtili sankcie USA, vlani predstavil nové produkty. To zintenzívnilo konkurenciu na najväčšom trhu so smartfónmi na svete, ktorý v poslednom štvrťroku 2023 vzrástol len o 1,2 %.

Dodávky Huaweiu sa vo 4. kvartáli 2023 vyskočili o 36,2 %, ukázali údaje IDC. Koncern sa v tomto období stal štvrtým najväčším predajcom smartfónov v Číne. Jeho trhový podiel medziročne stúpol na 13,9 % z 10,3 %.

Apple za celý rok 2023 predbehol Vivo a prvýkrát sa stal najväčším predajcom smartfónov v Číne s trhovým podielom 17,3 %. Analytici však predpovedajú, že predaj iPhonov sa tento rok opäť dostane pod tlak.

Celkovo sa v poslednom kvartáli 2023 na čínskom trhu predalo 73,63 milióna smartfónov. Za celý minulý rok odbyt inteligentných telefónov klesol o 5 % na 271 miliónov, uviedla IDC.