Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v EÚ v septembri prudko klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európski výrobcovia automobilov ponúkli v lete veľké zľavy, aby sa zbavili vozidiel, ktoré nespĺňajú nové emisné pravidlá.

Paríž 17. októbra (TASR) - Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) v septembri prudko klesol, keďže výrobcovia sa v priebehu leta snažili rôznymi zľavami zvýšiť svoj odbyt pred zavedením novej normy WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure).

Podľa údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) sa predaj osobných áut v EÚ v septembri znížil o 23,5 % na 1,09 milióna vozidiel. To ostro kontrastuje s augustovým nárast predaja o 31,2 %. Septembrový pokles bol prvý za šesť mesiacov.

Európski výrobcovia automobilov ponúkli v lete veľké zľavy, aby sa zbavili vozidiel, ktoré nespĺňajú nové emisné pravidlá. Po zavedení WTPL od 1. septembra tak väčšina trhov v EÚ, vrátane piatich najväčších, zaznamenala dvojciferný pokles predaja nových áut.

Konkrétne, odbyt nových áut v Nemecku sa v septembri znížil o 31 %, v Taliansku o 25 %, v Británii o 21 %, v Španielsku o 17 % a vo Francúzsku o 13 %.

Najväčší výrobca áut v Európe, nemecký koncern Volkswagen (VW), hlási za september pokles predaja o 48 %, Daimler o 12 % a BMW o 8,6 %. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zaznamenal minulý mesiac pokles odbytu o 3 2 %, Renault o 7,7 % a Peugeot o 27 %.

Za prvých deväť mesiacov 2018 však predaj nových áut v EÚ vzrástol o 2,5 % na 11,95 milióna vozidiel, uviedlo ACEA. Z toho odbyt v Španielsku sa v období január-september zvýšil o 11,7 %, vo Francúzsku o 6,5 %, v Nemecku o 2,4 %, zatiaľ čo v Taliansku klesol o 2,8 % a v Británii o 7,5 %.