Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Premiér víta rozhodnutie ÚRSO o cenách energií na budúci rok

Robert Fico Foto: TASR

Ceny plynu pre domácnosti sa majú budúci rok podľa ÚRSO zvýšiť maximálne o 0,46 %.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Premiér Robert Fico víta rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), na základe ktorého by malo na budúci rok dôjsť k poklesu cien elektrickej energie o viac ako 3 %. Predseda vlády takisto ocenil, že od nového roka nedôjde k navýšeniu cien tepla.

"Strategický cieľ vlády, ktorá nastúpila v apríli 2012, robiť všetko pre stabilitu cien energií, sa nám podarilo naplniť," povedal Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Ceny plynu pre domácnosti sa majú budúci rok podľa ÚRSO zvýšiť maximálne o 0,46 %. Fico tento nárast označil za symbolický a dodal, že Slovensko sa dostalo do situácie, kedy ceny energií nebudú negatívne ovplyvňovať infláciu. "Naopak, pokles cien elektriny bude vplývať pozitívne na vývoj inflácie a na celkovú životnú úroveň na Slovensku," zdôraznil Fico.

Premiér plánuje pokračovať v oblasti regulovania cien energií rovnako ako doteraz. Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby sa vyvíjali v tomto volebnom období rovnako, ako tomu bolo počas jeho prvej vlády v rokoch 2006 až 2010.

"Robíme všetko preto aj pre prípad nástupu nových akcionárov do Slovenského plynárenského priemyslu," avizoval Fico, ktorý chce zabezpečiť, aby regulačný rámec bol ešte silnejší a aby Slovensko mohlo viac vplývať na vývoj cien energií. Pripomenul však, že ÚRSO musí rešpektovať aj objektívne kritériá, akými sú napríklad ceny surovín na svetových trhoch.