Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Základnou pracovnou metódou vlády bude dialóg

Zľava predseda vlády SR Robert Fico, novozvolený prezident RÚZ Marián Jusko a viceprezident RÚZ Ľuboš Sirota. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zrušenie rovnej dane podľa SDKÚ negatívne postihne najmä občanov a malé firmy. Aj analytici tvrdia, že vyššie dane spomalia ekonomický rast a tok kapitálu do krajiny.

Bratislava 25. mája (TASR) – Súčasná vláda nepôjde cestou zvyšovania dane z pridanej hodnoty. Bola by to síce najjednoduchšia cesta znižovania deficitu verejných financií, ale zo sociálnych dôvodov je to cesta neprijateľná.

Vyhlásil to dnes v Bratislave na Sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) predseda vlády SR Robert Fico.

Potvrdil, že daň z príjmu právnických osôb sa zvýši na 23 %. Daň z príjmu fyzických osôb sa bude diferencovať podľa príjmu. Základom ostane 19-% sadzba. Vyššiemu zdaneniu budú podliehať výrazne nadpriemerne zarábajúci pracovníci. Zásadné zmeny sa dotknú dôchodkového systému, a to nielen 2. piliera, ale aj 1. dôchodkového piliera. Ako zdôraznil, nie je mysliteľné, aby si štát musel na uchovanie súčasného dôchodkového systému každoročne požičiavať 900 miliónov eur.

Tu bude player


Závažné zmeny sa dotknú aj štátnej správy na krajskej úrovni, ktorá prakticky zanikne. Pripravujú sa mnohé ďalšie opatrenia smerujúce k ozdraveniu verejných financií, ale ako Fico zdôraznil, znižovanie deficitu nie je cieľom, ale len nástrojom na to, aby sa Slovensko mohlo ďalej rozvíjať.

Podľa premiéra zatiaľ sa podarilo realokovať z európskych zdrojov určených na rôzne operačné programy 345 miliónov eur do dvoch operačných programov a síce hospodársky rast a konkurencieschopnosť a zamestnanosť a sociálna inklúzia. Toto navýšenie prostriedkov by malo tiež napomôcť tak v hospodárskom raste, ako aj v znižovaní nezamestnanosti.

Predseda vlády ocenil nezastupiteľné postavenie RÚZ v spoločnosti a privítal ich ponuku na spoluprácu. "Dialóg a sociálny dialóg bude základnou pracovnou metódou súčasnej vlády," zdôraznil Fico.


SDKÚ: Zrušenie rovnej dane negatívne postihne občanov a malé firmy

Foto: TASR/Martin Baumann
Namiesto toho, aby vláda Smeru-SD znižovala deficit najmä šetrením verejných výdavkov, pripravuje opatrenia, ktoré negatívne dopadnú hlavne na bežných občanov, živnostníkov a malé firmy.

V reakcii na pripravované zvýšenie dane z príjmu právnických osôb a zrušenie rovnej dane pre fyzické osoby to tvrdí podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

"V čase krízy je potrebné naštartovať hospodárstvo tak, aby sa vytvárali nové pracovné miesta. To sa však zvyšovaním priamych daní nikdy nepodarilo, práve naopak," upozorňuje. Zmena bude podľa neho znamenať zníženie atraktívnosti Slovenska pre investície, a teda aj zníženie tvorby nových pracovných miest.

"Slovensko pritom už má historickú skúsenosť, že zníženie daní, spolu z ďalšími reformami, ktoré v minulosti zaviedla SDKÚ-DS, prinieslo krajine najvyšší hospodársky rast, rekordné zníženie nezamestnanosti a zvýšenie životnej úrovne našich občanov. Z tohto pohľadu idú zámery Smeru-SD úplne nesprávnym smerom," uzatvára Štefanec.


Vyššie dane spomalia ekonomický rast a tok kapitálu do krajiny, tvrdia analytici

Ekonomickí analytici majú voči plánovanému zvýšeniu daní viaceré výhrady. Podľa Richarda Ďuranu z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) nie je zvyšovanie daní momentálne vôbec potrebné, nakoľko existujú aj iné možnosti, ako konsolidovať verejné financie. "Stále existuje obrovský priestor na úspory," povedal pre TASR Ďurana.

Zvyšovanie daní má negatívny efekt nielen na existujúce podniky, ale je to takisto negatívny signál pre zahraničných investorov. Tí sú pre krajinu dôležití, nakoľko Slovensko je podľa Ďuranu stále podkapitalizované. "My si vlastne zatvárame dvere pred zahraničnými investormi a pred prílevom kapitálu, bez ktorého je rast produktivity práce na Slovensku takmer nemožný," upozornil Ďurana a dodal, že bez rastu produktivity neporastie ani životná úroveň obyvateľov.

Podľa Pavla Kárásza zo Slovenskej akadémie vied (SAV) takisto nejde o optimálne riešenie, no je potrebné ešte počkať na ďalšie kroky vládneho kabinetu. Plošné zvýšenie daní z príjmu pre právnické osoby a progresívna daň pre fyzické osoby bude totiž znamenať zníženie hospodárskeho rastu slovenskej ekonomiky. "Tento krok by mal byť vykompenzovaný pro-rastovými opatreniami," povedal dnes pre TASR Kárász. Dodal, že v prípade nutnej konsolidácie verejných financií je vo všeobecnosti lepšie najprv vyčerpať opatrenia, ktoré rast nespomalia. Takisto Ďurana navrhuje iné riešenia. Ako prvé by sa podľa neho malo odstrániť plytvanie s verejnými financiami. Nasledovať by mal audit štátnych príspevkových a rozpočtových organizácií, ako aj adresovanie sociálnych platieb len ľuďom, ktorí dávky naozaj potrebujú.

V prípade plánovaného zvýšenia daní je otázny reálny príspevok tohto kroku k vyšším príjmom štátu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa totiž zvýši podiel daňových únikov. Toto riziko je podľa analytika SAV Vladimíra Baláža vyššie pri progresívnom zdanení fyzických osôb, než pri plošnom zvýšení dane z príjmu súkromných spoločností.

Kým všetky firmy budú pravdepodobne platiť namiesto 19 % daň 23 %, fyzické osoby odvedú štátu viac len pri príjme vyššom ako 3000 eur. O presnej hranici však vláda ešte neinformovala. "Vytvárajú sa tam možnosti všelijakých daňových únikov, presúvania príjmu medzi príbuznými, a tak ďalej. Ja by som osobne ustál, keby tam tá progresivita nebola," uviedol Baláž. Ako dodal, so zvýšením dane súhlasí, ale s progresivitou nie.