Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Rast priemyselných objednávok v USA prekonal očakávania

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ministerstvo uviedlo, že objednávky na americké výrobky vzrástli v septembri o 2,8 % po nadol revidovanom augustovom raste o 1 %.

Washington 2. novembra (TASR) - Nové objednávky na americké výrobky pokračovali v septembri v raste, pričom tempo rastu sa prudko zrýchlilo a prekonalo aj očakávania analytikov. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo obchodu, podľa ktorého sa pod výrazný rast priemyselných objednávok podpísali najmä objednávky na tovary dlhodobej spotreby. Informoval o tom server RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že objednávky na americké výrobky vzrástli v septembri o 2,8 % po nadol revidovanom augustovom raste o 1 %. Ekonómovia očakávali, že vzrastú o 2,3 %, vychádzali pritom z pôvodných údajov za august, ktoré poukazovali na rast objednávok na úrovni 1,2 %.

Celkové údaje výrazne podporili objednávky tovarov dlhodobej spotreby. Tie po augustovom poklese o 0,1 % vyskočili v septembri o 4,6 %. V rámci tejto kategórie najvýraznejšie vzrástli objednávky na dopravné zariadenia, a to o 12,7 %.

Rast v septembri zaznamenali aj objednávky tovarov krátkodobej spotreby, tempo ich rastu však bolo miernejšie a dosiahlo 1 %. V tomto prípade sa rast oproti vývoju v auguste výrazne spomalil, keď v danom mesiaci vzrástli objednávky tovarov krátkodobej spotreby o 2,2 %.