Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť ZF Slovakia v Leviciach rozšíri výrobu

Foto: TASR/AP

Dôvodom rozšírenia sú 10-ročné skúsenosti spoločnosti s výrobou konvenčných tlmičov do vozidiel a zároveň ľudia, ktorí sú s touto výrobou zžití.

Levice 16. novembra (TASR) - Levický závod spoločnosti ZF Slovakia v priemyselnom parku Levice-Géňa rozširuje svoju výrobu, do roku 2022 poskytne zamestnanie približne 400 novým pracovníkov. Ako TASR informoval vedúci oddelenia duálneho vzdelávania spoločnosti Marek Benedik, ďalších približne 400 ľudí prijme do nového závodu v Šahách.

Dôvodom rozšírenia sú 10-ročné skúsenosti spoločnosti s výrobou konvenčných tlmičov do vozidiel a zároveň ľudia, ktorí sú s touto výrobou zžití. "Firma každým rokom získava nových zákazníkov, podnikateľské prostredie sa na Slovensku stále zlepšuje, a preto je u nás možné rozširovať výrobu," povedal Benedik.

Podľa informácií vedúceho výrobného odboru spoločnosti Mikuláša Briedika boli náklady na vybudovanie novej haly vo výške viac ako 8 miliónov eur, pričom ďalšie náklady na relokáciu výroby sú vo výške 900.000 eur. "Sťahujeme totiž rozbehnutú výrobu z Nemecka, čoho súčasťou je demontáž, transport, inštalácia a rozbeh technológií v novej výrobnej levickej hale. Rozloha novej výrobnej plochy je približne 8000 štvorcových metrov," informoval Briedik.

Novú halu spoločnosť dokončila tento rok, v priebehu mesiacov máj-jún bola budova skolaudovaná. "Ako prvú technológiu v novej hale sme inštalovali lakovňu, zároveň sme relokovali jednu výrobnú linku. Technológia v nej bude použitá približne rovnaká, aká sa používa v súčasnosti v existujúcej hale, pričom výrobky z novej haly budú adaptívne, elektronicky riadené tlmiče. Pôjde o tlmiče vyššej kvality, no zároveň pôjde o náročnejšiu výrobu. Tie budú určené pre automobily vyššej triedy. V súčasnosti spoločnosť vyrába konvenčné tlmiče," dodal vedúci výrobného odboru.

Firma pociťuje pokles možných nových pracovných síl, no ako nových, tak i existujúcich pracovníkov sa snaží motivovať rôznymi benefitmi. Okrem toho už druhý rok funguje duálne vzdelávanie, v rámci neho spoločnosť pre levický závod spolupracuje so Strednou odbornou školou (SOŠ), Pod amfiteátrom 7 v Leviciach a so SOŠ technickou v Tlmačoch. Vlani do prvého ročníka nastúpilo 28 študentov, tento rok doň nastúpilo už 38. Aktuálne sú otvorené dva učebné a dva študijné odbory. Každý žiak však musí prejsť osobným pohovorom, testom zručnosti a ďalšími kritériami.

Ako Benedik pripomenul, pre závod v Trnave spoločnosť v rámci duálneho vzdelávania spolupracuje so Strednou školou automobilovou. "Tu do prvého ročníka nastúpilo vlani 24 študentov, tento rok už 28 prvákov. Evidujeme mierny nárast záujmu žiakov o technické odbory," ukončil vedúci oddelenia duálneho vzdelávania spoločnosti.