Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v Česku v januári stagnovala

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vývoj priemyselnej výroby z medzimesačného pohľadu ovplyvnil najmä pokles v automobilovom priemysle.

Praha 15. marca (TASR) - Priemyselná produkcia v Česku v prvom mesiaci tohto roka stagnovala a v medzimesačnom porovnaní bola dokonca nižšia o 2,3 %. Uviedol to v piatok Český štatistický úrad (ČSÚ), podľa ktorého vývoj priemyselnej výroby z medzimesačného pohľadu ovplyvnil najmä pokles v automobilovom priemysle. Informoval o tom portál novinky.cz.

"Priemyselná produkcia v januári 2024 medziročne stagnovala a pohybovala sa zhruba na úrovni roku 2021," povedal Radek Matějka, riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva a lesníctva, priemyslu, stavebníctva a energetiky ČSÚ. Výroba motorových vozidiel pokračovala v raste, na druhej strane, výraznejší pokles je podľa neho možné vidieť v prípade ťažby uhlia, hutníctva a zlievarenstva či výroby stavebných látok.

Medziročný pokles o 11 % vykázala aj výroba strojov a zariadení. Naopak, dvojciferným tempom vzrástli menšie odvetvia, ako napríklad papierenský a odevný priemysel alebo ostatný spracovateľský priemysel.

Čo sa týka medzimesačného vývoja, kde priemyselná produkcia o 2,3 % klesla, ovplyvnil to najmä výkon v automobilovom sektore. "Hlavnou príčinou bola výroba automobilov, ktorá sa medzimesačne znížila takmer o 12 %. Naopak, v decembri vzrástla o 10 % a patrila k ťahúňom decembrovej priemyselnej výroby," uviedol hlavný ekonóm Českej bankovej asociácie Jakub Seidler.

Analytici očakávali, že január prinesie v medziročnom porovnaní dvojpercentný rast. Stagnácia je tak sklamaním. Ako povedal analytik spoločnosti Citfin Tomáš Volf, napriek nízkej nezamestnanosti a slabšej korune sa domácemu priemyslu nejako zvlášť nedarí. "Chýba domáci aj zahraničný dopyt," dodal.