Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v januári medziročne vzrástla o takmer 4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najpodstatnejší vplyv na priemyselnú výrobu v prvom mesiaci tohto roka mal takmer 25-percentný rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu.

Bratislava 8. marca (TASR) - Priemyselná produkcia Slovenska v januári medziročne vzrástla o 3,6 % a po prepočítaní dlhodobého časového radu údajov z dôvodu prechodu na nové bázické obdobie roka 2021 tak rastie už šiesty mesiac po sebe. Rast produkcie podporila predovšetkým vyššia dodávka elektriny, plynu a tiež výroba kovov. Vyššiemu medziročnému rastu zabránil pokles najvplyvnejšieho odvetvia slovenského priemyslu - výroby dopravných prostriedkov, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Vývoj v štruktúrach priemyslu bol podľa štatistikov naďalej rozkolísaný. Medziročne nižší výkon zaznamenalo celkovo osem z 15 sledovaných odvetví. Najpodstatnejší vplyv na priemyselnú výrobu v prvom mesiaci tohto roka mal takmer 25-percentný rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu. Výrazne tak pomohol udržať výkon priemyslu v plusových číslach.

Druhý najvýznamnejší vplyv na celkový výsledok mal 15,6-percentný rast vo výrobe kovov. Výrazný dvojciferný rast v tomto odvetví sa udržal už piaty mesiac v rade. V plusových číslach pokračovala aj výroba elektrických zariadení, v januári stúpla medziročne o 11,9 %.

Spomedzi odvetví, ktoré spomaľovaním výkonu brzdili rast priemyslu, mal najvýznamnejší vplyv 6,2-percentný pokles v kľúčovej výrobe dopravných prostriedkov a tiež takmer šesťpercentný pokles vo výrobe z gumy a plastu. Nižší výkon v medziročnom porovnaní pokračuje v tomto odvetví už 20 mesiacov po sebe.

Medzimesačne (oproti decembru 2023) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 2,8 %.