Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia v júni medziročne vzrástla o 3,6 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Celkovo z 15 sledovaných odvetví slovenského priemyslu malo v júni osem vyšší výkon ako pred rokom, a to vrátane väčšiny rozhodujúcich odvetví.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Po dvoch mesiacoch medziročného poklesu slovenský priemysel zvýšil svoj výkon, keď priemyselná produkcia v júni medziročne vzrástla o 3,6 %. Dvojciferný rast rozhodujúcej výroby dopravných prostriedkov podporila druhý mesiac aj energetika. Rast tlmil spomedzi veľkých odvetví pretrvávajúci pokles v gumárskom priemysle, informoval vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Medziročný rast zaznamenala ekonomika v tomto roku po druhý raz.

Celkovo z 15 sledovaných odvetví slovenského priemyslu malo v júni osem vyšší výkon ako pred rokom, a to vrátane väčšiny rozhodujúcich odvetví. Výsledok najvýznamnejšie ovplyvnili nárasty vo výrobe dopravných prostriedkov o 12,2 %. Pozitívny výsledok podporili aj rasty vo výrobe elektrických zariadení o 13,9 % a tiež vo výrobe koksu a ropných produktov o 52,2 %. K rastu rozhodujúceho odvetia slovenskej ekonomiky prispela tiež energetika, ktorá po viac ako ročnom období medziročných poklesov od mája opäť rastie. Dodávka elektriny, plynu, pary počas júna medziročne vzrástla o 7,5 %.

Naopak brzdiaci efekt mali najmä poklesy vo výrobe výrobkov z gumy a plastu o 12,1 % a tiež viac ako desaťpercentné poklesy vo výrobe drevených a papierových výrobkov, a v ostatnej výrobe, oprave strojov. Medzimesačne (oproti aprílu 2023) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1,2 %.

V súhrne za šesť mesiacov roka 2023 priemyselná produkcia medziročne klesla o 1,5 %. Z celkovo 15 odvetví malo medziročne nižší výkon stále osem. Pokles nad 10 % vykazovali už len štyri odvetvia, najvýznamnejší vplyv bol pokles výroby z gumy a plastu o 10,6 %, viac ako štvrtinový pokles evidovala výroba počítačových, elektronických výrobkov. Naopak najpozitívnejší vplyv mal rast výroby dopravných prostriedkov o 5,6 %.