Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia vo Francúzsku v decembri prekvapujúco klesla

Newyorská burza Foto: TASR/AP

A zároveň, produkcia v stavebníctve sa znížila až o 6,9 % po poklese o 2,9 % v novembri.

Paríž 4. februára (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku v decembri prekvapujúco klesla, už druhý mesiac po sebe. Ekonómovia pritom očakávali, že sa naopak zotaví a stúpne. Informoval o tom v piatok štatistický úrad INSEE.

Podľa najnovších údajov sa výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri 2021 znížil o 0,2 % oproti novembru, keď medzimesačne klesol o 0,5 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa francúzsky priemysel v závere minulého roka odrazí smerom nahor a vzrastie o 0,5 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že v rámci hlavných odvetví priemyslu, v decembri klesla výroba potravín a nápojov, produkcia v ťažobnom aj banskom sektore, v energetike, vo výrobe vody, vo výrobe koksu a rafinovanej ropy a iných tovarov, ale výrazne ožila výroba dopravných prostriedkov, strojov a zariadení.

A zároveň, produkcia v stavebníctve sa znížila až o 6,9 % po poklese o 2,9 % v novembri.

V medziročnom porovnaní výkon francúzskeho priemyslu v decembri klesol o 0,5 %, rovnako ako v novembri.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred prvou blokádou na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu, bola priemyselná produkcia vo Francúzsku v decembri o 4,9 % nižšia.