Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia vo Francúzsku vzrástla, rast prekonal očakávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Priemyselná produkcia vzrástla v januári oproti poslednému mesiacu minulého roka o 1,6 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenala pokles o 0,1 %.

Paríž 4. marca (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku sa na začiatku roka vrátila k rastu, pričom jeho tempo vysoko prekonalo očakávania. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE.

Priemyselná produkcia vzrástla v januári oproti poslednému mesiacu minulého roka o 1,6 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenala pokles o 0,1 %. Je to prvý rast priemyselnej výroby za tri mesiace a navyše analytici očakávali rast iba na úrovni 0,5 %. Informoval o tom server RTTNews.

Vývoj celkovej priemyselnej produkcie podporil najmä výrobný sektor. Z 0,2-percentného rastu v decembri zrýchlil v januári na 1,8 %.

V porovnaní s februárom 2020, teda posledným mesiacom pred útlmom ekonomiky po nástupe pandémie nového koronavírusu, bola priemyselná produkcia vo Francúzsku v januári o 3,9 % nižšia. V prípade výrobného sektora pokles predstavuje 4,6 %.