Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba v USA vzrástla v januári výraznejšie, než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pod výraznejší než očakávaný rast priemyselnej výroby v USA sa veľkou mierou podpísala produkcia v oblasti verejnoprospešných podnikov, ktorá vzrástla o 9,9 %.

Washington 16. februára (TASR) - Po miernom poklese v závere minulého roka sa priemyselná produkcia v USA v januári výrazne zotavila, pričom jej rast prekonal očakávania trhov. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje americkej centrálnej banky Fed.

Fed, ktorého údaje zverejnila agentúra AFP, uviedol, že po decembrovom poklese o 0,1 % zaznamenala priemyselná produkcia v januári rast o 1,4 %. Tempo rastu tak vysoko prekonalo odhady ekonómov, ktorí počítali so zotavením o 0,4 %.

Pod výraznejší než očakávaný rast priemyselnej výroby v USA sa veľkou mierou podpísala produkcia v oblasti verejnoprospešných podnikov, ktorá vzrástla o 9,9 %. Na porovnanie, v decembri klesla po revízii smerom nadol o 1,8 %. Fed pôvodne udával decembrový pokles produkcie v tejto oblasti na úrovni 1,5 %. K prudkému zotaveniu v tomto segmente došlo v dôsledku zvýšeného dopytu po vykurovaní, keď viaceré oblasti USA zasiahlo mrazivé počasie.

Solídnym tempom však rástla aj produkcia v oblasti ťažby, aj keď tempo rastu sa v porovnaní s vývojom v decembri spomalilo. V decembri sa produkcia v tejto oblasti zvýšila o 1,5 %, v januári rast dosiahol 1 %. K rastu prispeli najmä ropa a plyn, kde rast dosiahol 6,2 %.

Rast zaznamenala aj produkcia vo výrobnom sektore, avšak veľmi mierny. Po decembrovom poklese o 0,1 % sa produkcia vo výrobnom sektore zvýšila o 0,2 %.

Ekonóm z Oxford Economics Oren Klachkin predpokladá, že tento rok bude, čo sa týka priemyselnej produkcie v USA solídny, keďže dopyt po produktoch výrobného sektora pretrváva a producenti ropy a plynu ťažia z vyšších cien. Tempo rastu priemyselnej produkcie však podľa Klačkina nebude také výrazné ako v roku 2021.