Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Priemyselný sektor eurozóny sa v júni nečakane výrazne oživil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v júni medzimesačne a po očistení o sezónne vplyvy zvýšila o 0,5 % po stagnácii v máji, uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Luxemburg 16. augusta (TASR) - Priemyselný sektor eurozóny sa v júni nečakane výrazne oživil, čím mierne podporil celkový rast ekonomiky. Motorom jeho zotavenia však bol len rast produkcie energií, naopak, výroba tovarov zostala pod tlakom.

Priemyselná produkcia v eurozóne sa v júni medzimesačne a po očistení o sezónne vplyvy zvýšila o 0,5 % po stagnácii v máji, uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,2 %. V celej EÚ priemyselná produkcia stúpla o 0,4 %.

Produkcia energií v eurozóne aj EÚ vzrástla o 0,5 %. Naopak, produkcia tovarov dlhodobej spotreby v eurozóne klesla o 0,1 % a v EÚ o 0,4 %, produkcia kapitálových tovarov v oboch regiónoch o 0,7 %, produkcia polotovarov o 0,9 %, respektíve o 0,8 % a produkcia tovarov krátkodobej spotreby o 1,1 %, respektíve o 0,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, najprudší medzimesačný nárast priemyselnej produkcie zaznamenali Írsko (+13,1 %), Dánsko (+6,3 %) a Litva (+3,2 %). Najvýraznejšie priemyselná produkcia klesla vo Švédsku (-5,3 %), Fínsku a na Malte (v oboch: -3,3 %) a v Belgicku (-3,0 %). Na Slovensku sa priemyselná produkcia v júni medzimesačne znížila o 1,2 %.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej EÚ v júni znížila o 1,2 %.

Produkcia energií v eurozóne v júni medziročne klesla o 7,8 % a v EÚ o 8,9 %, produkcia polotovarov o 6,3 %, respektíve o 6,6 % a produkcia tovarov dlhodobej spotreby o 5,2 %, respektíve o 6,5 %. Produkcia tovarov krátkodobej spotreby v eurozóne stúpla o 0,2 %, respektíve o 2,1 % a produkcia kapitálových tovarov o 4,4 %, respektíve o 4,8 %.

Najprudší medziročný pokles priemyselnej produkcie v EÚ v júni zaznamenali Estónsko (-12,7 %), Bulharsko (-9,3 %) a Belgicko (-7,6 %). Najvýraznejšie vzrástla v Dánsku (+12,3 %), Írsku (+8,3 %) a na Slovensku (+3,6 %).