Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Prieskum:Inflácia znepokojuje 45% Slovákov,najviac cítia rast potravín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V porovnaní s predchádzajúcim rokom 43 % opýtaných tiež pociťuje zdražovanie v oblasti bývania, energiách či palivách.

Bratislava 8. augusta (TASR) - V najvyššej miere znepokojuje Slovákov inflácia 45 % a zo s ňou spojených sociálnych nerovností má obavy 38 % slovenskej populácie. Slováci najintenzívnejšie pociťujú rast cien potravín a nealkoholických nápojov. Vyplýva to z prieskumu zameraného na spotrebné nálady obyvateľov, ktorý realizovala agentúra Ipsos.

Slováci menej uvažujú v šetrení v oblastiach alkoholických nápojov a tabaku a voľného času ako pred troma mesiacmi. V oblasti zdražovania sa však najvýraznejšie oproti minulému roku podľa 61 % respondentov zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov. Zvýšenie cien oproti minulému roku v oblasti stravovania a ubytovania vníma 45 % Slovákov.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom 43 % opýtaných tiež pociťuje zdražovanie v oblasti bývania, energiách či palivách. Najmenej Slovákov, a to 23 %, pociťuje vyššie ceny než pred rokom vo sfére vzdelávania.

Kvalita a dostupnosť zdravotnej starostlivosti znepokojuje 33 % slovenskej populácie a vojenského konfliktu sa obáva 31 % z nich. Miera inflácie začala klesať v druhom štvrťroku, v súčasnosti je na úrovni 10,8 %, čo je najlepší výsledok od marca.

Klesajúca miera inflácie v súvislosti s letným obdobím môžu podľa Ipsosu prispievať k ekonomickému optimizmu. Slováci totiž vnímajú súčasnú ekonomickú situáciu a tiež očakávania budúceho ekonomického vývoja pozitívnejšie ako pred troma mesiacmi. Slovenskí spotrebitelia vnímajú priaznivejšie aj finančnú situáciu domácností.