Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Príjmy Grécka z turizmu klesli v 1. kvartáli o vyše 15 percent

Foto: TASR/AP

Najväčšou mierou sa o to podpísal nezáujem Nemcov, Britov a Rusov.

Atény 29. mája (TASR) - Grécko začína strácať aj jednu z posledných možností na podporu krachujúcej ekonomiky, ktorou sú príjmy z cestovného ruchu. Každodenné správy o hroziacom odchode krajiny z eurozóny a protesty v krajine odrádzajú turistov, čo sa odrazilo aj na výsledkoch tohto sektora za 1. štvrťrok 2012. Podľa gréckej centrálnej banky klesli príjmy z cestovného ruchu za prvé tri mesiace tohto roka medziročne o 15,1 %, pričom najväčšou mierou sa pod to podpísal nezáujem Nemcov, Britov a Rusov.

Ako uviedla pred niekoľkými dňami Národná banka Grécka, počet turistov v Grécku poklesol o 11,7 %. Cestovný ruch je pritom najväčším prispievateľom do štátneho rozpočtu.

Mimoriadne vážne obavy vyvoláva medzi gréckymi cestovnými kanceláriami a hoteliermi pokles záujmu Nemcov, ktorí boli v minulých rokoch najdôležitejšou klientelou. Výrazný prepad ich dopytu nastal najmä po 6. máji, keď sa v Grécku uskutočnili parlamentné voľby, ktoré poukázali na rast popularity protireformných strán. Za 10 dní od 6. mája zrušili Nemci až 50.000 rezervácií dovoleniek v Grécku.

"Pokles ich záujmu je obrovský," povedal prezident Združenia gréckych podnikov v cestovnom ruchu Andreas Andreadis. "Odhadujeme, že v tomto roku navštívi Grécko o 25 % Nemcov menej než v roku 2011," dodal. Dôvodom sú najmä obavy Nemcov z prípadných útokov gréckych obyvateľov voči nim pre Berlínom tvrdo presadzované dodržiavanie úsporných opatrení a reforiem. Keďže Nemci sa na počte zahraničných turistov v Grécku roky podieľali najväčšou mierou, ich nezáujem môže mať pre ekonomiku dramatické dôsledky. Cestovný ruch je kľúčovým sektorom ekonomiky a pracuje v ňom každý piaty Grék.

Podľa prieskumu Nadácie pre budúce štúdie iba 1,1 % Nemcov plánuje prežiť v Grécku letnú dovolenku. To je prepad zhruba o polovicu oproti minulému roku a o dve tretiny oproti obdobiu na začiatku krízy v roku 2009.

Pritom práve blížiace sa leto by malo byť oproti minuloročnému, čo sa týka štrajkov a protestov, pokojnejšie a aj finančne sa Grécko prezentuje ako výhodná destinácia. Podľa tamojších hotelierov s cieľom podporiť záujem turistov výrazne znížili aj ceny.