Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Produkcia ocele v Číne vlani klesla, prvýkrát za šesť rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytici očakávajú, že aj v najbližšom období bude produkcia ocele klesať. Dôvodom sú blížiace sa oslavy lunárneho nového roka.

Peking 17. januára (TASR) - Produkcia ocele v Číne zaznamenala minulý rok pokles, prvý za posledných šesť rokov. Pod pokles, ktorý nasledoval po rekordnom roku 2020, sa podpísali najmä sprísnené opatrenia vlády v 2. polroku.

Čína, ktorá je najväčším producentom ocele na svete, vyprodukovala v roku 2021 celkovo 1,03 miliardy ton suroviny, uviedol v pondelok čínsky štatistický úrad. V porovnaní s rekordným rokom 2020, v ktorom Čína vyprodukovala 1,065 miliardy ton ocele, klesol objem produkcie o 3,3 %.

Peking už na začiatku roka 2021 vyzval oceliarne, ktoré patria medzi najväčších znečisťovateľov ovzdušia, aby produkciu nad úroveň z roku 2020 nezvyšovali. Vysoký dopyt po oceli zo strany výrobného a stavebného sektora po zotavení ekonomiky z útlmu v pandemickom roku 2020 však viedol k zvýšeniu produkcie a oceliarne vyprodukovali v 1. polroku 2021 takmer o 12 % ocele viac než v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Vláda preto od júla sprísnila kontroly v environmentálnej oblasti, čo sa odrazilo na poklese produkcie v medzimesačnom aj medziročnom porovnaní. Pod zníženie výroby sa okrem toho podpísala aj energetická kríza, ktorá spôsobila výpadky v dodávkach elektrickej energie ako pre domácnosti, tak pre firmy.

V 2. polroku minulého roka vyprodukovala Čína 470,86 milióna ton ocele. V porovnaní s 2. polrokom predchádzajúceho roka to znamená pokles o 16 %.

V samotnom decembri vyprodukovala Čína 86,19 milióna ton ocele. Oproti novembru síce produkciu zvýšila (v novembri dosiahla 69,31 milióna ton), v porovnaní s decembrom minulého roka však produkcia klesla o 6,8 %.

Analytici očakávajú, že aj v najbližšom období bude produkcia ocele klesať. Dôvodom sú blížiace sa oslavy lunárneho nového roka, ako aj Zimné olympijské hry v Pekingu. Po ich skončení sa dopyt po oceli opätovne zvýši, Peking však napriek tomu očakáva pokles produkcie aj v tomto roku, a to zhruba o 0,7 %.