Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v Maďarsku v januári klesla

Budapešť, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Medzitým vzrástli výroba koksu a spracovanie ropy (9,4 %) a výroba potravín, nápojov a tabakových produktov (7,6 %).

Budapešť 13. marca (TASR) - Produkcia maďarského priemyslu v januári 2024 klesla, už trinásty mesiac po sebe. Ale tempo jej poklesu sa výrazne spomalilo tak, ako to naznačil rýchly odhad. Ukázali to v stredu spresnené údaje maďarského Centrálneho štatistického úradu (KSH). TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Podľa štatistík sa priemyselná produkcia v susednej krajine po úprave o počet pracovných dní v januári 2024 znížila medziročne o 3,6 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom. Tempo poklesu priemyselnej produkcie sa pritom v januári výrazne spomalilo z decembrových 13,7 %.

Štatistiky odhalili, že produkcia klesla vo väčšine výrobných odvetví, najmä vo výrobe počítačových, elektronických a optických produktov (-18,7 %), gumy, plastov a nekovových minerálnych produktov (-6,5 %), dopravných prostriedkov (-4,7 %), základných kovových materiálov aj kovových výrobkov (-1,8 %) a elektrických zariadení (-1,3 %).

Medzitým vzrástli výroba koksu a spracovanie ropy (9,4 %) a výroba potravín, nápojov a tabakových produktov (7,6 %).

V medzimesačnom porovnaní produkcia maďarského priemyslu po úprave o počet pracovných dní v januári 2024 klesla o 1,1 % po náraste o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.