Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v USA v novembri vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní bol výkon amerického priemyslu v novembri o 5,3 % väčší ako v rovnakom mesiaci vlani.

Washington 16. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia v USA sa v novembri zvýšila menej, ako ekonómovia očakávali. Informoval o tom vo štvrtok Federálny rezervný systém (Fed).

Podľa najnovších údajov Fed sa celková produkcia amerického priemyslu v novembri 2021 zvýšila o 0,5 % oproti októbru, keď po revízii medzimesačne vzrástla o 1,7 %.

Ekonómovia očakávali, že sa rast priemyslu v novembri spomalí o niečo menej, a to na 0,7 % z pôvodných 1,6 % v októbri pred revíziou.

V medziročnom porovnaní bol výkon amerického priemyslu v novembri o 5,3 % väčší ako v rovnakom mesiaci vlani.

Fed tiež uviedol, že kým vo výrobe a v ťažobnom sektore produkcia medzimesačne vzrástla zhodne o 0,7 %, tento rast bol čiastočne kompenzovaný poklesom produkcie elektriny o 0,8 %.

Podľa Michaela Pearcea, hlavného ekonóma spoločnosti Capital Economics, nárast výroby o 0,7 % naznačuje, že problémy v dodávateľských reťazcoch sa postupne zmierňujú. Vzhľadom na to, že dopyt je stále silný, najnovšie ukazovatele signalizujú, že produkcia bude v nasledujúcich mesiacoch ďalej rásť.

Zároveň pokles výroby elektriny odráža menší dopyt po vykurovaní v dôsledku mimoriadne teplých podmienok vo veľkej časti USA v novembri.

Správa Fed ďalej ukázala, že využitie kapacít v priemyselnom sektore sa v novembri zvýšila na 76,8 % z revidovaných 76,5 % v októbri. Tento výsledok zodpovedal odhadom ekonómov.