Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Produkcia priemyslu v USA vo februári vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa výkon amerického priemyslu vo februári 2022 zvýšil o 7,4 %.

Washington 17. marca (TASR) - Priemyselná produkcia v USA vo februári pokračovala v raste. Prispelo k tomu najmä zrýchlenie aktivity vo výrobnom sektore aj napriek pokračujúcemu poklesu produkcie áut pre problémy s dodávateľmi. To poukazuje na udržateľnosť výroby pri zdravom dopyte po tovare, aj keď sa spotrebiteľské výdavky vrátia k službám.

Podľa najnovších údajov centrálnej banky Fed sa celková produkcia amerického priemyslu vo februári 2022 zvýšila o 0,5 % oproti januáru, keď medzimesačne stúpla o 1,4 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.

Tempo produkcie vo výrobnom sektore sa pritom vo februári zrýchlilo na 1,2 % z 0,1 % v januári a prekonalo aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne na 0,6 %. Prispelo k tomu ako zvýšenie výroby produktov dlhodobej spotreby (o 1,3 %), tak produktov krátkodobej spotreby (1,1 %). Na druhej strane produkcia motorových vozidiel a dielov klesla o 3,5 %, keďže ju aj naďalej obmedzoval nedostatok súčiastok, najmä polovodičov. A znížila sa aj produkcia elektriny o 2,7 %, čo Fed to pripísal vyšším teplotám. Ťažba prakticky stagnovala.

V medziročnom porovnaní sa výkon amerického priemyslu vo februári 2022 zvýšil o 7,4 %.

Problémy v dodávateľských reťazcoch začali v uplynulých mesiacoch vykazovať známky zmiernenia, ale tento pokrok pravdepodobne zastaví vojna Ruska proti Ukrajine, ako aj obnovené blokády v Číne po opätovnom náraste nových prípadov ochorenia COVID-19.

TASR správu prevzala z AP a AFP.