Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Produkcia ropy OPEC v júni vzrástla. Na tohtoročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Členské štáty kartelu vyňaté spod plnenia dohodnutých ťažobných limitov výrazne zvýšili ťažbu.

Londýn 4. júla (TASR) - Produkcia ropy zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vzrástla v júni na tohtoročné maximum po tom, ako členské štáty kartelu vyňaté spod plnenia dohodnutých ťažobných limitov výrazne zvýšili ťažbu.

Podľa agentúry Bloomberg zvýšil OPEC minulý mesiac ťažbu medzimesačne o 260.000 barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov), podľa agentúry Reuters rast predstavoval 280.000 barelov denne. Aj v prípade informácií Bloombergu to však znamená najvyššiu mesačnú produkciu v tomto roku.

Pod rast sa podpísali Líbya a Nigéria, ktoré nemusia plniť dohodu o obmedzovaní ťažby, ktorú členovia OPEC a niekoľko ďalších producentov uzatvorili koncom minulého roka. Pôvodne táto dohoda platila prvých šesť mesiacov. Keďže ale nemala výrazný vplyv na ceny komodity, koncom mája ju producenti predĺžili o ďalších deväť mesiacov, teda do konca marca 2018.

Miera dodržiavania dohody o obmedzovaní ťažby najväčšími producentmi z Perzského zálivu bola síce vysoká aj v júni, spomínané dve africké krajiny však prínos krokov kartelu OPEC čiastočne vymazali. Na zvýšení ťažby v júni sa totiž Líbya a Nigéria podieľali až polovicou, keď produkciu spoločne zvýšili zhruba o 130.000 barelov denne.