Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Projekt Rínok Rača má právoplatné stavebné povolenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Projekt Rínok Rača má pozostávať zo šiestich obytných domov, troch polyfunkčných domov, s bývaním a občianskou vybavenosťou.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Developerský projekt Rínok Rača má právoplatné stavebné povolenia, v bratislavskej Rači sa tak začína výstavba nového komplexu. TASR o tom informoval investor.

Developer začne s výstavbou už tento mesiac. Ako prvé budú stáť budovy B1 s 39 bytmi a piatimi poschodiami, C1 s 56 bytmi a siedmimi poschodiami a C2 s 55 bytmi a siedmimi poschodiami. "Sme radi, že sme našli kompromis so samosprávou a môžeme začať stavať tri objekty v blízkosti ulíc Sadmelijská a Kubačova," povedal zástupca developera zo skupiny Bencont Martin Šimurda. Ukončiť výstavbu týchto domov by chceli do roku 2023. "Pred ich kolaudáciou už budú dobudované a skolaudované aj križovatky Sadmelijská – Kubačova, Barónka – Kubačova a Žitná – Hečkova, ktoré zlepšia priepustnosť dopravy v území," deklaruje.

Projekt má mať menej zástavby a výrazne vyšší pomer zelených plôch, ako predpokladal územný plán. "Žiadna z budov neprevýši maximálne výšky v okolí a kľúčové miestne výhľady ostanú zachované," tvrdí developer. Okrem kultivácie územia bývalých vinárskych závodov a ich okolia chce tiež investovať do cyklotrás či vybudovania autobusovej zastávky MHD. Taktiež do "susedských viníc", ktorých vznik a údržbu bude podporovať minimálne desať rokov. V liste obyvateľom mestskej časti Rača, ktorí bývajú v priamom susedstve nového projektu, sa stavebník zaviazal rešpektovať lokalitu i ľudí, ktorí v nej žijú.

"Oproti návrhu predchádzajúceho developera sa rozsah projektu zmenšil čo do počtu poschodí aj hmoty. Požiadavke verejnosti a samosprávy, ktorá požadovala index podlažnej plochy na úrovni 1,5, developer vyhovel. Zastavanosť plochy je na 80 percent oproti tomu, čo tu povoľuje platný územný plán. Projekt tiež garantuje vysoký podiel zelených plôch," uviedol investor. Návrh Rínku Rača zakomponoval do budúcej štruktúry lokality aj historický objekt Nemeckého kultúrneho domu a vytvára priamo preň, na žiadosť mestskej časti, nové parkovacie miesta.

Projekt Rínok Rača má pozostávať zo šiestich obytných domov, troch polyfunkčných domov, s bývaním a občianskou vybavenosťou. Taktiež z piatich samostatných objektov občianskej vybavenosti a troch podzemných parkovacích garáží s 835 miestami na parkovanie. Pribudnúť by tu malo 474 bytov pre 860 ľudí.