Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Projekt slovensko-maďarského plynovodu zaznamenal významný pokrok

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Projekt Eustream významným spôsobom prispeje k európskej energetickej bezpečnosti a diverzifikácii prepravných trás.

Bratislava/Budapešť 23. mája (TASR) – Prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream a jeho maďarský partner Magyar gaz Tranzit (MGT) podpísali dohodu o spoločnom postupe (Joint Development Agreement).

Dohoda o spoločnom postupe stanovuje konkrétne podmienky, ktorými sa budú strany riadiť pri budovaní slovensko-maďarského prepojenia. Projekt plynovodného prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom tak zaznamenal kľúčový pokrok na ceste k jeho realizácii, informoval hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan.

Partneri projektu sa dohodli, že nové prepojenie začne komerčnú prevádzku 1. januára 2015.

Spoločnosť Eustream, podobne ako MGT, už vyhlásila verejné obstarávanie potrubného materiálu a prác na slovensko-maďarské plynovodné prepojenie. Predpokladaná hodnota projektu sa odhaduje na 160 miliónov eur. Projekt je podporený z Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) sumou 30 miliónov eur.

Projekt významným spôsobom prispeje k európskej energetickej bezpečnosti a diverzifikácii prepravných trás. Nová cezhraničná kapacita pomôže k zlepšeniu likvidity trhu s plynom a k zvýšeniu bezpečnosti dodávok zemného plynu do stredoeurópskeho regiónu. Strategický význam projektu pre Slovensko spočíva aj v zabezpečení prístupu krajiny k plánovaným južným plynovým koridorom alebo k LNG terminálu v Chorvátsku. Maďarsko získa prístup k západoeurópskym plynovým sieťam.

"Sme radi, že dynamický a konštruktívny prístup, ktorý sme si zvolili, priniesol viditeľný pokrok v tomto projekte celoeurópskeho významu. Eustream verí, že účastníci trhu potvrdia svoj záujem o prepravu a vybudovanie plynovodného prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom, teda môže byť riadne dokončené," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Eustream Gunnar Löwensen.

Plánovaný obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 5 miliónov kubických metrov bude mať dĺžku približne 115 kilometrov, z toho 94 kilometrov na území Maďarska a 21 kilometrov na slovenskom území. Plynovodné prepojenie spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti.

eustream, a.s., je prevádzkovateľ prepravnej siete Slovenska a prepravca zemného plynu s kapacitou viac ako 90 miliárd m3/rok s celkovou dĺžkou prepravného systému 2270 km. K jeho obchodným partnerom patria medzinárodné energetické spoločnosti.