Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

PS: Vláda ide siahnuť na druhý pilier a zvýšiť už dnes vysoké odvody

Na snímke Štefan Kišš (Progresívne Slovensko). Foto: TASR Jakub Kotian

Poslanec NR SR Ivan Štefunko (PS) uviedol v súvislosti s návrhom odvolať šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, že vláda svojimi krokmi demontuje štát na všetkých úrovniach.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Vláda ide opäť siahnuť na druhý pilier a zvýšiť už dnes vysoké odvody. Zároveň sa zaviazala len k minimálnej konsolidácii. Vyhlásil to v pondelok poslanec Národnej rady (NR) SR Štefan Kišš (PS) v reakcii k zverejneným návrhom vlády o rozpočte.

Vláda podľa neho ukazuje, že pôjde o rozpočet minulosti, ktorý nemá víziu a nepomôže naštartovať ekonomický rast. "Robert Fico (Smer-SD) nie je nič dlžný svojej povesti a opäť ide siahnuť na druhý pilier, teda znížiť naše budúce dôchodky. A v neposlednom rade sa vláda zaviazala iba k minimálnej zákonnej konsolidácii. To znamená, že sa zvýši dlh, ale aj úroková sadzba," upozornil Kišš.

Poslanec NR SR Ivan Štefunko (PS) uviedol v súvislosti s návrhom odvolať šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), že vláda svojimi krokmi demontuje štát na všetkých úrovniach. "ÚRSO zodpovedá za dobrú a efektívnu reguláciu energetiky a cien. Ak budú tieto posty obsadzované straníckymi nominantmi, nezávislé regulačné úrady de facto prestanú existovať," uzavrel Štefunko.

Vláda na pondelkovom rokovaní odvolala z funkcie predsedu ÚRSO Andreja Jurisa. Podľa vlády totiž konal v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb.