Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

R. Fico: Pri príjme nad 3246 eur sa daň z príjmu zvýši na 25 percent

Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Zvýšená sadzba dane by sa mala týkať aj ústavných činiteľov, aj keď ich príjem nedosiahne stanovenú hranicu.

Bratislava 21. júna (TASR) - Ficov kabinet zachová daň z príjmu fyzických osôb na 19-% úrovni iba do hranice príjmu 3246 eur. Slováci, ktorí mesačne zarobia vyššiu sumu, budú po novom platiť 25-% daň. "Ide iba o 1 % obyvateľstva," upozornil po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja premiér Robert Fico (Smer-SD).

Zvýšená sadzba dane by sa mala týkať aj ústavných činiteľov, aj keď ich príjem nedosiahne stanovenú hranicu. Šéf vládneho kabinetu však pripomenul, že táto výnimka sa nebude týkať sudcov a prokurátorov. Títo budú platiť 25-% daň iba pri prekročení stanovenej hranice.

Fico oznámil aj celoplošné zvýšenie sadzby pri dani z príjmov právnických osôb zo súčasných 19 % na 23 %. "Týmto rozhodnutím definitívne končí rovná daň," avizoval. Podľa jeho slov ju považuje za škodlivú a len čas zhodnotí jej pozitívny či negatívny dopad na slovenskú ekonomiku.

Vláda tiež deklaruje snahu pokračovať v zodvodňovaní dividend, ktoré zaviedol ešte exminister práce Jozef Mihál (SaS). Odvod bude po novom predstavovať zvýšených 14 %. Vzrásť má aj maximálny vymeriavací základ na odvody, ten má dosiahnuť päťnásobok priemernej mzdy v hospodárstve. "To sa dotkne tých, čo zarábajú viac ako 1200 eur," dodal premiér.


Tu bude player