Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Sulík vyzval rezort hospodárstva, aby začal rekonštruovať kúpele Sliač

Na snímke Richard Sulík. Bratislava, 1. marca 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vyzýva na postupnú rekonštrukcii kúpeľov, pričom poukázal na ich aktuálny stav.

Bratislava 5. marca (TASR) - Exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vyzval súčasnú ministerku Denisu Sakovú (Hlas-SD), aby jej rezort začal s rekonštrukciou Kúpeľov Sliač. Tvrdí, že architektonický plán už je k dispozícii a treba začať obstarávať. Financie na to podľa neho sú v štátnej spoločnosti MH Manažment, ktorá kúpele vlastní. Aktuálne má spoločnosť podľa neho vyše 30 miliónov eur a hoci to nebude stačiť na kompletnú rekonštrukciu, treba s ňou aspoň začať. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR reagovalo, že začať s čiastočnou rekonštrukciou kúpeľov nedáva zmysel, kým nie je jasne definovaný rozpočet.

"Kúpele Sliač sú klenotom slovenského kúpeľníctva," vyhlásil Sulík s tým, že sú aktuálne aj jedny z mála patriacich štátu. Tvrdí, že už v minulosti sa za vlád Smeru-SD diali "divné veci" s financiami v MH Manažmente, pričom kúpele mohli byť dávno obnovené. Pripomenul kauzu vyplácania odmien právnym zástupcom. Poznamenal, že aktuálne je vo veci aj obnovené trestné stíhanie. Sulík preto apeloval na súčasné vedenie rezortu hospodárstva a štátu. Vyzýva na postupnú rekonštrukcii kúpeľov, pričom poukázal na ich aktuálny stav.

"Architektonická štúdia je predovšetkým ideovým zámerom, ale nie konkrétnym projektom, na základe ktorého by sa mohla začať rekonštrukcia. Preto tvrdenie, že je možné začať bezprostredne s rekonštrukciou Kúpeľov Sliač, je nepravdivé," uviedol v reakcii riaditeľ tlačového odboru MH Peter Podstupka s tým, že rezort hľadá spôsoby, ako zabezpečiť dlhodobý a udržateľný rozvoj kúpeľov. Preferovaným zdrojom financovania rekonštrukcie majú byť eurofondy. Potvrdil, že spoločnosť MH Manažment má k dispozícii vyše 30 miliónov, čo na rekonštrukciu nestačí. "V minulosti neboli vyrokované žiadne konkrétne úvery na rekonštrukciu kúpeľov práve preto, že štát nemal žiadne konkrétne projekty," podotkol rezort.