Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Rast amerického sektora služieb zrýchlil v marci na rekordnú úroveň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hodnota indexu je najvyššia v histórii meraní, pričom predchádzajúca rekordná úroveň indexu bola zaznamenaná v októbri 2018.

Washington 5. apríla (TASR) - Aktivita v americkom sektore služieb zaznamenala minulý mesiac rekordný rast, pod čo sa podpísali najmä nové objednávky. Podľa analytikov je to ďalší dôkaz výrazného zotavovania sa ekonomiky, k čomu prispievajú masívne fiškálne stimuly a rýchle tempo vakcinácie obyvateľstva.

Ako uviedol Inštitút pre riadenie zásob (ISM), jeho index nákupných manažérov pre nevýrobný sektor USA dosiahol v marci 63,7 bodu po februárovej hodnote 55,3 bodu. To znamená prudké zrýchlenie rastu sektora, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Hodnota indexu je zároveň najvyššia v histórii meraní, pričom predchádzajúca rekordná úroveň indexu bola zaznamenaná v októbri 2018. Za daný mesiac dosiahla 60,9 bodu. Analytici počítali s miernejším tempom zrýchľovania rastu sektora, pričom očakávali, že index vzrastie na 59 bodov.

Vývoj v sektore služieb ovplyvnil najmä prudký rast nových objednávok. Príslušný podindex dosiahol v marci 67,2 bodu, zatiaľ čo vo februári predstavoval 51,9 bodu. Marcová hodnota podindexu tak dosiahla rekordnú úroveň.