Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Rast ekonomiky by mal podľa analytikov tento rok zrýchliť na 1,9 %

Na archívnej snímke pohľad na budovu Národnej banky Slovenska. Foto: TASR Dano Veselský

Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom tohto roka na úrovni 5,7 %, teda rovnako ako v marci.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 1,9 % z minuloročných 1,1 %. Vyplýva to z aktuálnych predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Mierne tak zlepšili svoj odhad, keď v marci očakávali hospodársky rast na úrovni 1,8 %.

Lepší je tiež výhľad inflácie na tento rok. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) prognózujú analytici aktuálne na úrovni 3,1 %, v marci to bolo 3,3 %. Pôjde pritom o výrazný pokles z minuloročných 11 %. Rovnaký vývoj očakávajú aj pri jadrovej inflácii, ktorá by sa mala znížiť z vlaňajších 9,5 % na tohtoročných 3,2 %.

Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom tohto roka na úrovni 5,7 %, teda rovnako ako v marci. Mala by tak mierne klesnúť z vlaňajších 5,9 %. Spomalenie predpovedajú aj v prípade rastu nominálnych miezd, a to na 7,5 % z minuloročných 9,4 %. Zamestnanosť sa tento rok podľa nich oproti vlaňajšku nezmení.

Predikcie zverejnené NBS predstavujú priemer odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne.