Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rast priemyselnej produkcie v ČR aj v Maďarsku sa v novembri spomalil

Foto: TASR

Separátne údaje ČSÚ ukázali, že stavebná produkcia v novembri medziročne klesla o 8,4 % a medzimesačne vzrástla o 0,9 %.

Praha/Budapešť 8. januára (TASR) - Rast priemyselnej produkcie v Českej republike (ČR) aj v Maďarsku sa v novembri spomalil. Oznámili to v piatok štatistické úrady v Prahe a v Budapešti.

Podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) sa produkcia priemyslu v krajine v novembri zvýšila medziročne len o 0,4 % po októbrovom náraste o 1,3 %. Ekonómovia však očakávali oveľa horší výsledok, a to pokles produkcie o 2,5 %.

ČSÚ ďalej informoval, že výrobný sektor v novembri medziročne vzrástol o 0,9 %, ťažba nerastných surovín sa znížila o 11 % a produkcia elektriny, plynu, pary a vzduchotechniky klesla o 1,7 %. Nové objednávky v priemysle v novembri medziročne vzrástli o 1,1 %. V medzimesačnom porovnaní priemyselná produkcia v ČR v novembri stúpla o 1,7 %.

Separátne údaje ČSÚ ukázali, že stavebná produkcia v novembri medziročne klesla o 8,4 % a medzimesačne vzrástla o 0,9 %.

Aj medziročný rast maďarského priemyslu sa v novembri spomalil na 1,6 % z októbrových 2,7 %.

Produkcia výrobného sektora pritom stúpla o 3,5 %, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že sa zvýši o 3,3 %.

V medzimesačnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy výkon maďarského priemyslu v novembri klesol o 1,2 %, čo kontrastuje s jeho októbrovým nárastom o 2,8 %.